ActualitateEconomie

Salariul minim va fi calculat diferit

Guvernul României a prezentat un nou proiect de hotărâre care va modifica fundamental modalitatea de calcul a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Conform noilor reglementări, salariul minim va fi ajustat în funcție de mai mulți indicatori economici cheie, inclusiv rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Metodologia de calcul Conform proiectului de hotărâre, salariul minim brut va fi calculat având la bază un „nivel orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut. Această valoare va fi comparată cu indicatorul de referință de 50% prevăzut în Codul Muncii, care va fi modificat printr-un proiect de lege separat, notează profit.ro. PROIECTUL DE HOTĂRÂRE DE GUVERN poate fi consultat AICI!

Procedura de stabilire a salariului minim Proiectul de hotărâre detaliază procedura de stabilire și actualizare a salariului minim, care include: – Modalitățile de stabilire și actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată.
– Criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim, care includ: Puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții. Nivelul general al salariilor și distribuția acestora. Rata de creștere a salariilor. Nivelurile și evoluțiile productivității pe termen lung. – Indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor menționate. – Setul de indicatori anuali de monitorizare și evaluare a impactului asupra mediului economic și social. – Modul de realizare a analizelor suport și de monitorizare a evoluției salariului minim, în funcție de nivelul orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut. Ajustări anuale ale salariului minim Proiectul prevede că, în cazul în care evoluția prognozată a ratei inflației indică o modificare anuală mai mică de 1%, salariul minim brut garantat în plată se va ajusta doar cu creșterea productivității prognozate. Dacă și evoluția ratei inflației, și rata de creștere a productivității sunt sub 1%, salariul minim brut legal va rămâne la nivelul anului anterior. Intențiile Guvernului Prim-ministrul Marcel Ciolacu a reafirmat intenția Guvernului de a crește salariul minim la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024. În luna martie 2024, câștigul salarial mediu brut pe economie a fost de 8.502 lei, iar cel net de 5.185 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *