„Stalinismul”, expus de Valeriu Pasat
Inițiatorul și autorul acestei expoziții este istoricul Valeriu Pasat, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept, în colaborare cu Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
În cadrul vernisajului a răsunat Imnul de Stat al RSS Moldovenești „Moldova Sovietică, plaiul nostru-n floare / Alături de alte republici surori./ Pășește împreună cu Rusia Mare / Spre al Uniunii senin viitor”. Pasat a povestit cum autorii imnului (Ștefan Neaga și Eduard Lazarev – muzică, Emilian Bucov și Ivan Bodarev – versuri) au fost obligați de generalul Iosif Mordoveț să-l creeze. „După ferma mea convingere, în 1940 Moldova a devenit un stat complet-incomplet. Toate drapelele din acea perioadă au fost de aceeași culoare – roșie – pentru a se evidenția „frăția” dintre state!”, a afirmat Valeriu Pasat.
La vernisaj au fost prezenți istorici, parlamentari, reprezentanți ai culturii, dar în primul rând, veterani, supraviețuitori ai deportărilor.
Reamintim că, la 2 august 1940, a fost creată RSS Moldovenească – un eveniment tragic în continuarea raptului din 28 iunie 1940 şi care reprezintă încununarea dramei destrămării teritoriului istoric al Basarabiei. Moartea lui Iosif Stalin, în martie 1953, a dat start procesului de destalinizare. Pentru RSSM, republică preponderent agrară, a avut o importanță deosebită modificarea politicii agrare, diminuarea presiunii fiscale și administrative asupra gospodăriilor ţărănești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!