Suntem romni si punctum!
De curand, Academia de Stiinte a Moldovei si Institutul de Filologie al ei au lansat volumul „Reflectii lingvistice”, semnat de distinsul savant lingvist, prof. univ., membru corespondent al ASM, Anatol Ciobanu, care astazi implineste venerabila varsta de 75 de ani. Selectia, coordonarea si prefata volumului apartine publicistului Alexandru Bantos, redactor-sef al revistei „Limba Romana”.
Asa cum constata prefatatorul lucrarii, prof. Anatol Ciobanu este un nume cunoscut si apreciat in lingvistica romaneasca. Studiile, articolele, comunicarile prezentate pe parcursul ultimelor doua decenii la diferite intruniri stiintifice, desfasurate la Chisinau, Balti, Bucuresti, Iasi, Suceava, Cluj, Timisoara, Cernauti etc., abordeaza multiple probleme privind unitatea si identitatea etnolingvistica a romanilor, fixeaza cauzele ce au condus la degradarea limbii romane la est de Prut si la erodarea constiintei nationale a populatiei majoritare din R. Moldova. Adunate intre copertele acestei carti, remarca Alexandru Bantos, „Reflectiile lingvistice” ale pedagogului, savantului si cetateanului Anatol Ciobanu, nepartinitoare si bine documentate, ofera cititorului prilejul de a rememora sinuosul drum traversat de basarabeni in cautarea adevarului identitar.
In acest sens, autorul apeleaza frecvent la cel mai mare poet al romanilor. „Eminescu, subliniaza Anatol Ciobanu, a stiut ca nimeni altul sa sintetizeze opiniile expuse anterior cu privire la unitatea glotica, etnica si psihica (daca vreti) a romanilor de pretutindeni prin fraza inaripata: „Suntem romani si punctum!”. Prin aceasta sentinta, considera savantul, poetul reuseste sa puna punct discutiilor sterile, care se mai purtau in jurul glotogenezei si etnogenezei poporului roman. Felicitari, mult stimate Anatol Ciobanu si la multi-multi ani!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!