D-ale carnavalului

Flamnzi de satira la Gura Humorului

Intre 9 si 12 iulie, in orasul Gura Humorului s-a desfasurat Festivalul international de grafica satirica si literatura umoristica „Umor la… Gura Humorului”, editia a XIX-a. Din amplul program de evenimente cultural-artistice a facut parte, pe data de 12 iulie, festivitatea de premiere a celor mai buni caricaturisti si umoristi.

 

Dintre 65 de autori participanti la concursul de literatura umoristica, juriul, al carui presedinte a fost redutabilul umorist clujean Cornel Udrea, a mentionat cu diplome si premii de aceeasi valoare pe Mihai Salcutan din Buzau, Vasile Larco si Vasile Vajoga din Iasi, Eugen Albu din Cluj-Napoca, Nicolae Bunduri din Brasov si Gheorghe Balici din Chisinau.
In cadrul recitalului de epigrama, epigramistul chisinauian Gheorghe Balici, vazand ca la festivitate este prezent si primarul frumosului oras Gura Humorului, „l-a atacat” in forta cu epigrama „Musca lui Donici”:

Musca fabulistului, constat,
Nu mai iese-n campuri la arat,
Sta voioasa, cu acelasi har,
Pe caciula domnului primar…

Fiind insa si o fire autocritica, epigramistul n-a uitat sa aminteasca publicului ca el insusi este functionar la primaria Chisinaului si, in plina inflorire a crizei mondiale, se confrunta cu grave probleme financiare si nu numai:

De cand lucrez in aparat,
Ma simt ceva mai aparat,
Dar, cu ce-mi da si-aicea statul,
Nu prea lucreaza… aparatul.

Iar daca primarul de Chisinau Dorin Chirtoaca, mai zicea autorul, ar putea crede ca epigrama „Musca lui Donici” este adresata nitel si dumnealui, dupa ce l-ar da afara din serviciu pe Balici, acesta ar putea sa scrie unicul vers genial, aproape eminescian, in toata viata lui: „Nu credeam sa-nvat… a munci vreodata!”.
Acestea fiind scrise, reproducem un grupaj de epigrame din creatia celorlalti premianti ai festivalului, ca sa va convingeti ca la Gura Humorului s-a ras cu gura larg deschisa, din plin si pe saturate, pentru un an inainte, pana la cea de-a XX-a editie aniversara din anul 2010. (Cronicar)

Criza financiara vizavi
de mama-soacra

Zi si noapte ma consuma,
Dar, din cate s-ar parea,
Criza e o mica gluma,
La ce crize face ea!…

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *