10 femei pe zi
Această prevedere a intrat în vigoare pe 16 martie 2017 și de atunci până pe 2 mai au fost eliberate peste 218 ordine de restricție de urgență în privința cazurilor de violență. Deci, dacă e să facem un simplu calcul matematic, zilnic, în Moldova sunt bătute 10 femei. Zi de zi în satele și orașele țării se întâmplă cazuri de violență. Și acestea sunt doar cele când poliția a fost informată și în care mai poate preveni consecințe mult mai grave. Mă tem să-mi imaginezi câte femei sau copii sunt bătuți fără ca să apeleze la ajutorul autorităților.
Din toate cele peste 200 de cazuri întâmplate în doar aproape două luni, în 29 dintre ele agresorul a încălcat restricțiile emise de poliție și au revenit la actele de violență. În aceste cazuri poliția nu poate face multe, agresorul se poate alege cu arest de la 3 la 10 zile sau amendă de la 3000 până la 4500 de lei. Din aceștia 20 se pare au plătit amenda și la sigur au revenit la vechile obiceiuri. Doar nouă persoane au ajuns după gratii… Nouă din 218!
Cred că aceste cifre trebuie să ne pună pe gânduri și atunci când din ograda vecinilor se aud certuri și strigăte de ajutor să nu fim nepăsători, crezând că nu e problema noastră. E noastră, a tuturor. E problema unei societăți care a crescut cu proverbe: „ Femeia nebătută e ca și casa nemăturată” sau „bătaia e ruptă din rai”.
Poliția ne dă câteva soluții în cazul în care am devenit victime sau suntem martori la acțiuni de violență. Putem apela la inspectoratul de poliţie local sau la numărul de telefon „902”. În cazul în care deja am devenit victimă și poliția a intervenit prea târziu, autoritățile ne îndeamnă să apelăm la medicul de familie sau la numărul de telefon „903”. O altă soluție mai poate fi depunerea unei plângeri sau a unei declaraţii la sediul organului de poliţie, sesizând despre cazurile de violenţă în familie, însă puține din femei ar avea curajul să-și denunțe soțul. Mai multe exemple reale ne arată că aceste sclipiri de curaj ar putea-o costa mult prea mult uneori – chiar și viața. În 2015, în urma agresiunilor, au murit 60 de femei, câte cinci femei în fiecare lună.
Sunt date care ne fac să așteptăm din partea autorităților soluții mult mai drastice și eficiente în cazurile de violență în familie. Așteptăm protecție și siguranță, așteptăm o schimbare la nivel de societate, așteptăm ca fiecare să înțeleagă că bătaia nu este ruptă din rai. Un om care recurge la violență este un om bolnav, un om care necesită îngrijire medicală, un om care nu trebuie să stea la libertate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!