Actualitate

104 copii sunt în așteptarea unei familii (VIDEO)

Adresarea la autoritatea teritorială din raza care domiciliază, este primul pas, pe care trebuie să-l facă cuplurile care vor să înfieze un copil. „Odată ce acestea corespund tuturor cerințelor și au fost evaluate cu succes, ele primesc atestatul de adoptator. Aceasta este actul care confirmă că familia poate să adopte un copil sau mai mulți”, a afirmat Ungureanu.

Toate actele, pe care trebuie să le prezinte familia solicitantă, sunt menționate în art. 15 din Legea 99. „Acestea sunt: acte de identitate, confirmări de la locul de muncă privind cuantumul salariului sau fie a venitului pe ultimele 12 luni, documente care confirmă dreptul de proprietate sau de folosirea unui spațiu locativ. Cazierul juridic și certificatele medicale sunt actele care se obțin destul de ușor”, a mai adăugat funcționara.

Doar prin adopție, un copil poate fi fiica sau fiul legitim al unor părinți. Acest drept nu-l pot obține cetățenii care au încălcat legea. „Persoanele care au fost decăzute din drepturile părintești, fie au fost tutori, curatori care nu și-au îndeplinit corect misiunea, precum și cei care au săvârșit infracțiuni grave, contra familiilor sau a copiilor, nu vor avea posibilitatea să adopte un micuț”,  a declarat reprezentanta consiliului tutelar.

Unui copil i se atribuie statutul de „adoptabil”, atunci când părinți au decedat ori au fost decăzuți din drepturile părintești și când toate rudele până la gradul IV: bunici, mătuși, unchi sau verișori și-au dat acordul spre adopție.

În municipiul Chișinău sunt 138 de copii cu statut „adoptabil”, 34 dintre ei sunt în proces de adopție, iar 104 în așteptare.

Toată emisiunea Cod Galben, cu titlul „Adopția unui copil – un proces migălos și birocratic”, o puteți urmări aici:


Viorica Tcaci, stagiară 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *