Actualitate

16 zile de protest într-o GALERIE FOTO/VIDEO, de Ramin Mazur

Pe parcurusul ultimei săptămâni, protestatarii din PMAN au pichetat sediile Centrului Național Anticorupţie, Preşedinției, Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova. Iar, la sfârșitul săptămânii curente, a avut loc un amplu protest automobilistic. Participanții au ajuns pe bulevardul Ștefan cel Mare pe care l-au blocat timp de 20 de minute. Marșul a cuprins, potrivit unor surse media, aproape o mie de mașini. 

Câteva zeci de oameni au pichetat, miercuri, din nou clădirea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).
Este vorba despre protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care de 11 zile solicită, zi şi noapte, guvernării să întoarcă poporului miliardul furat. „Demisia!”, „Miliardul înapoi!” şi „Afară!” sunt câteva dintre lozincile rostite de către protestatari. 
Ca de fiecare dată, în faţa oamenilor, n-a ieşit nici un reprezentat al băncii centrale.

Amintim că liderii protestelor au avertizat că s-ar putea ajunge și la declanșarea unei greve generale. Platforma DA cere în continuarea demisia guvernatorului Băncii Naționale, procurorului general, șefilor CEC și de la Centrul Național Anticorupție, amendarea constituției pentru ca președintele țării să fie ales direct, ulterior demisia președintelui Nicolae Timofti și organizarea alegerilor anticipate.

CITEȘTE UN REPORTAJ EXHAUSTIV DESPRE CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN PIAȚA MARII ADUNĂRI NAȚIONALE

Sute de persoane s-au aflat în noaptea de luni spre marți, în pofida frigului, în corturile instalate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, conform relatării jurnal.md. Potrivit organizatorilor, numărul corturilor a ajuns deja la 350, iar oamenii continuă să vină. Ei spun că vor sta sub cerul liber până când guvernanții își vor da demisia.

La13 septembrie, un grup din cadrul Tinerii Moldovei au fost bruscaţi şi alungaţi din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) pentru că au venit la protest cu pancarte pe care era scrisă lozinca „Unirea cu România!”, „Unirea – obiectiv naţional” şi „DNA, treceţi Prutul”. Alţi protestatari, simpatizanţi ai DA, din apropierea scenei din faţa Guvernului. i-au somat pe tinerii unioişti să renunţe la pancartele specifice, însă grupul nu a cedat intimidărilor şi le-a replicat agresorilor că nu vor pleca nicăieri, deoarece PMAN este spaţiul în care de-a lungul ultimelor decenii s-a luptat pentru identitate.

Într-un final, Tinerii Moldovei și-au instalat corturile, organizând și o bibliotecă în aer liber.

Reportaj foto/video de Ramin Mazur
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *