Actualitate

18 companii petroliere riscă să-și piardă licenţele, dacă nu vor executa prescripțiile ANRE

ANRE a emis prescripţii către aceste companii în a doua jumătate a lunii septembrie, însă deoarece acestea le-au neglijat sau au prezentat date eronate, la sfîrşitul săptămînii trecute au fost avertizate din nou că riscă să piardă licenţele dacă nu se vor conforma cerinţelor autorităţii de reglementare în energetică.

Serviciul de presă al ANRE precizează că, în baza rezultatelor monitorizării activităţilor licenţiate pe piaţa produselor petroliere, au fost emise prescripții către 51 de companii petroliere. Petroliştilor li s-a cerut să prezinte calculele privind modificarea preţurilor la produsele petroliere comercializate, cerință prevăzută de Legea privind piaţa produselor petroliere și Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Potrivit metodologiei, titularii de licență au obligația să prezinte calculele privind modificarea preţurilor la produsele petroliere comercializate cu cel puțin trei zile înainte de punerea în aplicare a noilor prețuri.

În urma verificării calculelor prezentate de 35 de companii, ANRE a stabilit că informațiile parvenite de la 21 de companii sînt corecte, iar în cazul a 14 companii – conțin abateri de la prevederile Metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. ANRE s-a văzut nevoită să înainteze repetat prescripții companiilor care au prezentat calcule eronate și a emis încă patru prescripții repetate companiilor care nu au executat prima prescripție.

Companiile care s-au ales cu prescripții repetate au fost avertizate că în caz de nerespectare a prescripţiei, ANRE va iniţia, în conformitate cu prevederile Legii privind piaţa produselor petroliere, procedura de suspendare sau retragere a licenţelor de activitate pe care le deţin acestea.

În prezent pe piaţa produselor petroliere activează 123 de agenţi economici care deţin 191 de licenţe pentru activități în acest domeniu.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *