Actualitate

(31 de ani de la DISPARIȚIA URSS) 12 decembrie 1991 – Federația Rusă își recunoaște independența de Uniunea Sovietică FOTO

Statul a fost proclamat pe 7 noiembrie 1917. Pe 10 iulie 1918 a fost adoptată Constituția sovietică. A devenit parte componentă a Uniunii Sovietice în 1922, actul politic fiind oficializat prin Constituția sovietică din 1924.

Pentru perioada 1917 – 1922 se folosește de cele mai multe ori termenul de Rusia bolșevică. În documentele oficiale rusești ale vremii termenele folosite au fost Republica Rusă sau Republica Sovietică. Țara a fost condusă de Președintele Sovietului Suprem, (ultimul titlu dintr-o serie mai lungă). Capitala era la Moscova, care era și capitala Uniunii Sovietice.

RSFS Rusă a încetat să mai fie o parte a URSS-ului pe 12 decembrie 1991, la 14 zile de la începutul procesului de dezintegrare a Uniunii Sovietice. După această dată, Rusia a renunțat la sistemul socialist și a pășit pe drumul reformelor economice și politice.

Țara a fost rebotezată Federația Rusă, primul președinte fiind Boris Elțîn. Comunitatea Statelor Independente (CSI), formată după prăbușirea URSS-ului, formată la început doar din Federația Rusă, Ucraina și Kazahstan, o entitate care încerca să fie o replică a UE, are azi între membrii săi pe fostele republici sovietice cu excepția țarilor baltice, (Letonia, Estonia și Lituania).

Ultima ședință a Consiliului Republicilor din cadrul Sovietului Suprem al URSS, care a adoptat o declarație privind dizolvarea URSS (Foto: Valentin Kuzmin)

Mihail Gorbaciov, fostul președinte sovietic, se întâlnește cu jurnaliști sovietici și străini după ce și-a anunțat demisia Foto: Yury Lizunov

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. URSS.. a disparut!
    Dar moldovenii…inca fac craciunul dupa rusi!
    E buna!
    Nici macar aceste sarbatori sa nu le faca odata cccccccccccccccccccromanii!!

  2. Păi moldovenii trăiesc încă în rss maldaivăneascî. Ei nu realizează ce e cu ei, se mișcă ca o găină fără cap. PAS- ul nu e capul de care au nevoie, de fapt nu prea e niciun fel de cap…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *