CSI / RusiaRăzboiUcraina

31 de copii ucraineni se întorc acasă după ce au fost duși ilegal în Rusia

31 de copii s-au întors în Ucraina după ce au fost duși ilegal în Rusia, potrivit Save Ukraine, o organizație umanitară cu sediul la Kiev, informează CNN.

Copiii – trăgând valize și saci cu lucruri, unii dintre ei strângând în brațe animale de pluș – însoțiți de membri ai familiilor, au fost îmbrățișați de voluntari după ce au trecut granița în Ucraina pe jos. Ei s-au urcat apoi într-un autocar pentru a-și continua călătoria.

„Copiii răpiți de ruși din regiunile Herson și Harkov au trecut în sfârșit granița cu familiile lor și sunt acum în siguranță”, a declarat Mikola Kuleba, fondatorul organizației Salvați Ucraina, într-o postare pe Telegram.

„Atât copiii, cât și părinții lor au în față recuperarea psihologică și fizică. Și vom continua să avem grijă de ei până când familiile se vor întoarce în casele lor”, a mai spus Kuleba.

Olha Yerokhina, de la Save Ukraine, a declarat pentru CNN că aceasta a fost a cincea misiune de salvare organizată de organizație.

Un grup de 13 mame au părăsit Ucraina cu puțin peste o săptămână în urmă, multe dintre ele au acordat o împuternicire care le-a permis să ia copiii altor părinți pe lângă ai lor, a spus ea.

Grupul a trecut în Polonia înainte de a călători prin Belarus, Rusia și, în cele din urmă, a intrat în Crimeea ocupată de Rusia, unde s-au reunit cu 24 dintre copii. Ceilalți șapte copii au fost recuperați în Voronej, Rostov și Belgorod, toate în interiorul Rusiei, a spus ea.

Ierokhina a declarat că facilitarea misiunilor de salvare a fost dificilă, deoarece Salvați Ucraina nu are niciun contact oficial cu nimeni din Rusia. În schimb, organizația a primit ajutor crucial de la voluntari din diferite locații.

Acuzațiile privind deportarea forțată pe scară largă a copiilor din Ucraina în Rusia stau la baza acuzațiilor de crime de război aduse luna trecută de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a unui înalt oficial, Maria Lvova-Belova.

Ucraina a declarat că există peste 16.000 de astfel de cazuri în curs de investigare.

Rusia a negat că face ceva ilegal, spunând că aduce salvează temporar copiii ucraineni din fața războiului și-i ține în siguranță.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *