4 martie – Astăzi este Ziua mondială a obezității
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătăţii publice din secolul XXI, prin triplarea prevalenţei în multe ţări încă din anii 1980; sporirea în continuare a ratei afectaţilor, în special, în rândul copiilor; provocarea dizabilităţilor fizice şi problemelor psihologice; dezvoltarea bolilor netransmisibile – cardiovasculare, cancer şi diabet.
Potrivit OMS, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, către anul 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză. Supraponderabilitatea şi obezitatea constituie acumulări anormale sau excesive de grăsimi, iar indicele de masă corporală (IMC – raportul greutăţii în kg la pătratul înălţimii în metri se utilizează pentru clasificarea excesului de greutate şi a obezităţii la adulţi.
Conform OMS, IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate, iar IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitate. Creşterea timpului petrecut la televizor, calculator, lipsa activităţii fizice şi ingestia alimentelor bogate în grăsimi, zahăr şi sare reprezintă cele mai frecvente cauze de creştere a numărului de persoane cu obezitate, mai scrie site-ul amintit.
Obezitatea este generată de factori multipli, unii fiind în afara controlului nostru – factori genetici, hormonali sau de mediu. Este declarată ca fiind o boală cronică, având complicaţii metabolice/ sau nonmetabolice, care trebuie evaluate, monitorizate şi tratate. O scădere de numai 5% din excesul ponderal poate îmbunătăţi starea de sănătate şi poate reduce complicaţiile date de greutate – boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, boli osteoarticulare, apnee în somn, boli digestive, depresie, tulburări cognitive.
Excesul de greutate şi obezitatea, precum şi consecinţele nefaste pentru sănătate pot fi prevenite. Alimentaţia are un rol esenţial în acest sens. Astfel, trebuie evitate dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, mâncarea de tip fast-food, produsele procesate cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi.
Este recomandat consumul de legume si fructe, de cereale integrale, practicarea de activităţi fizice (60 minute pe zi pentru copii şi 150 minute pe săptămână pentru adulţi), mai notează ansp.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!