Actualitate

7 moduri în care arunci cu banii pe fereastră din cauza neatenției

De foarte multe ori te vei plânge că banii nu îți ajung, însă în majoritatea cazurilor problema stă și în felul în care sunt gestionați. De la haine, accesorii, alimente, până la pofte sub impuls, toate acestea vor influența modul în care alegi să-ți cheltuiești banii în fiecare lună. Cu puțină atenție, dar și cu mai multă disciplină decât ai avut până acum, poți rezolva această problemă, ca să te bucuri mai mult de ei atunci când vei avea cu adevărat nevoie.

7 moduri în care arunci cu banii pe fereastră din cauza neatenției

1. Nu îți planifici cheltuielile lunare

Una dintre primele greșeli pe care le poți face și care costă o bună parte din bugetul tău lunar este să nu știi ce cheltuieli vei avea în următoarea lună. E și păcat, pentru că multe dintre acestea pot fi anticipate și calculate din timp. În fiecare lună ai mai multe tipuri de cheltuieli. În primul rând, ai cheltuielile fixe, precum abonamentul la mijlocul de transport în comun, cel de la sala de sport și abonamentul la telefon. Urmează apoi cheltuielile variabile, unde intră întreținerea, lumina, gazele și benzina, dacă ai și mașină. Peste toate acestea, vei mai avea cheltuieli pentru mâncare, pentru distracție, pentru taxe anuale sau asigurări de plătit trimestrial, dar și pentru alte obiective. Odată ce ți-ai calculat cheltuielile fixe și ai aproximat și ți-ai stabilit un buget pentru facturile variabile, vei ști exact cu cați bani rămâi pentru alimente și alte cumpărături. Având un buget clar rămas la dispoziție, poți foarte simplu să îți stabilești o limită a sumei cu care vrei să rămâi în respectiva lună, iar acei bani să-i depui într-un cont separat, pentru o vacanță superbă de vară.

2. Nu ai grijă de bunurile tale

De foarte multe ori, unele cheltuieli nu dau randament tocmai pentru că nu știi să ai grijă mai departe de ele. Îți cumperi pantofi pe care îi avariezi rapid, îți iei blugi pe care îi rupi în primele săptămâni, scapi telefonul cel nou pe jos și îi distrugi ecranul. Toate aceste greșeli costă, pentru că de fiecare dată vei fi obligat ori să repari ce ai distrus, ori să schimbi. Grija pentru bunurile tale te va scuti de multe cheltuieli inutile. De aceea și multe produse vin cu specificații despre îngrijire. Spre exemplu, pe eticheta hainelor vei vedea exact cum trebuie spălate pentru a nu te trezi cu ele distruse, după ce le-ai scos din mașină, poți afla cum se curăță dispozitivul IQOS, care folosește tehnologia încălzirii tutunului, pentru a putea beneficia cât mai mult timp de el, și te poți folosi oricând de programele buy-back pentru a beneficia de bunuri noi la schimb cu produse vechi și la un preț mai bun.

3. Arunci săptămânal o bună parte din alimente

Cumperi impulsiv atunci când intri într-un supermarket, iar asta se vede lunar pe lista lucrurilor pe care ai aruncat cu banii pe fereastră. Unele alimente rămân mereu în frigider fără să fie consumate și te trezești astfel obligat să le arunci. Un studiu publicat în New York Times arată că la nivel global 1,3 miliarde de tone de mâncare reprezintă numai risipa, adică o treime din producția globală. Fă-ți o listă cu alimentele de care chiar ai nevoie, iar după ce te-ai întors cu ele acasă consumă-le începând cu cele care expiră mai devreme.

4. Nu urmărești ofertele

Există situații în care ajungi să cheltuiești mai mult decât ți-ai propus pentru că nu urmărești ofertele de pe piață. Reducerile oferite de unele magazine în anumite perioade din an se pot dovedi foarte utile pentru a putea rămâne cu câteva sute de lei în portofel. De asemenea, fii atent și la ofertele cu carduri cadou, unde poți beneficia de oferte extrem de atractive.

5. Faci risipă la utilități

Lași apa să curgă deși nu o folosești, la fel și cu focul la aragaz, folosești mașina de spălat vase chiar și atunci când ai câteva farfurii pe care ai putea să le cureți de mână, toate aceste obiceiuri care provin mai mult din comoditate reprezintă cheltuieli suplimentare pentru tine. Risipa la utilități îți va umfla factura lunară.

6. Nu ești realist cu momentul în care te afli

Știi foarte bine care este venitul tău lunar, însă ignori acest lucru și încerci să trăiești la un nivel mult superior din punct de vedere al cheltuielilor. Acest lucru nu va face decât să te oblige la datorii greu de acoperit, mult stres și riscuri pe care nu cred că ai vrea să ți le asumi. Dacă nu ești realist cu momentul în care te afli din punct de vedere financiar, riști să intri într-o criză reală de lichidități, iar acest lucru îți va pune în mare pericol capacitatea de a plăti facturile esențiale într-o lună.

7. Îți iei angajamente pe care apoi le ignori

Îți iei angajamentul că vei merge la sală, îți faci abonament pe trei luni, îți cumperi echipament scump, după care mergi de trei ori într-o lună și renunți complet la idee. Acesta este doar un exemplu de angajament pe care îl ignori și care te va costa. Înainte de a lua astfel de decizii, fii întâi cumpătat, mergi cu pași mărunți, până când ești convins că ai de gând să faci asta pentru o perioadă lungă de timp, ca să știi exact dacă merită să investești în continuare. Altfel, nu vei face decât să pierzi foarte mulți bani degeaba.

https://noizz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *