Sănătate

7 motive ca să consumi cireșe

Pe lângă vitaminele și antioxidanții de care dispun cireșele, fructele au efecte benefice asupra vaselor sangvine, a mușchilor și sunt folosite ca metodă naturală de a îndepărtare a ridurilor.

Iată care sunt motivele ca să mănânci cireșe

1. Cireșele sunt sursa naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea calității somnului. În timp ce suplimentele de melatonină din comerţ au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi ameţeală), cireşele sunt un aliment natural. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă un nivel scăzut de melatonină, ceea ce poate fi reparat prin consumul de cireşe.

2. Un compus prezent în cireşe – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge. În plus, antocianina, de asemenea prezentă în cireşe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce implică faptul că cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.

3. Aceiaşi compuşi menţionaţi mai sus – melatonina, polifenolii şi antocianinele – au dovedit efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.

4. Consumul de cireşe poate ajuta atleţii să scape de durerea post-antrenament care apare la muşchi, ceea ce poate rezulta în mai multe zile de antrenament şi mai puţin timp destinat refacerii. Efectul a fost demonstrat atât în ceea ce priveşte alergatul pe distanţă lungă, cât şi antrenamentul de forţă.

5. Antocianinele din cireşe au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase şi de stimulare a distrugerii acestora. Mai specific, rezultatele au demonstrat că reduc ritmul de creştere a celulelor de cancer la colon.

6. Stresul oxidativ asociat cu vârsta și factorul genetic pot duce la declinul cognitiv și la apariția unor afecțiuni neurodegenerative mai grave, cum ar fi boala Alzheimer, Parkinson sau Huntington. Tocmai de aceea, specialiștii încearcă să afle în ce măsură antioxidanții din anumite alimente pot încetini acest proces. Cireșele se află pe lista dietei anti-îmbătrânire, așa că ele merită să fie incluse în alimentație, ca metodă naturală de a îndepărta ridurile și alte semne ale trecerii timpului. Fiind foarte bogate în antioxidanți, cireșele luptă contra radicalilor liberi ce acționează asupra procesului de îmbătrânire.

7. Bogate în vitaminele din complexul B, fibre și vitamina C, cireșele ajută metabolismul, determinându-ne să mâncăm mai puțin și să ne simțim energici mai mult timp. Totuși trebuie să fim atenți la porții, întrucât o mare parte a caloriilor din cireșe provin din zaharuri.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *