A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Evenimentul astronomic de astăzi este al doilea dintre cele patru eclipse de Lună care au loc în 2020.
O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, Soarele şi Pământul se aliniază, astfel încât satelitul natural al Terrei intră în umbra planetei noastre.
Eclipsa de Lună prin penumbră are loc atunci când satelitul natural al Terrei trece prin penumbra Pământului. Din cauza faptului că nu trece deloc în umbra Terrei, Luna nu se întunecă, astfel că suprafaţa ei are o nuanţă gălbuie.
La ce oră are loc doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020?
Durata eclipsei de Lună prin penumbră din 5 iunie 2020 va fi de trei ore și 18 minute. În România, eclipsa va începe la ora 20:46, moment în care Luna intră în penumbră. Schimbări vizibile ale discului acesteia vor putea fi văzute abia în apropiere de maximul eclipsei.
„Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, vom vedea doar o reducere în strălucire a jumătății discului Lunii care intră în penumbră și poate o modificare de culoare, din cea obișnuită în gălbui”, au precizat specialiştii de la Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”.
Eclipsa de Lună prin penumbră va avea maximul la ora 22:25, când aproape jumătate din discul Lunii va intra în penumbra Pământului.
Dacă cerul este senin, fenomenul poate fi observat din întreaga țară, cu precizarea că Luna va putea fi văzută foarte aproape de orizont, înspre partea de răsărit. „Eclipsa va începe la doar câteva minute după ce va răsări Luna, pentru București, iar maximul va avea loc când Luna se va afla înspre sud-est, la o înălțime de 12 grade față de orizont”, mai spun astronomii români.
Eclipsa de Lună prin penumbră se va încheia la ora 00:04.
Fazele eclipsei de Lună prin penumbră din 5 iunie 2020, pe ore
20:46 – începutul eclipsei, intrarea în penumbră (Luna răsare în București la 20:42)
22:25 – momentul maxim al eclipsei
00:04 – sfârşitul eclipsei reprezentat de ieşirea completă a Lunii din penumbră
Urmărirea eclipsei de Lună prin penumbră nu necesită telescop, poate fi văzută de oriunde, singura condiție este ca cerul să fie senin.
Anul acesta vor mai avea loc alte două astfel de fenomene, în 5 iulie și 30 noiembrie, dar care nu vor fi vizibile din România.