SocialUcraina

A fost elaborat Regulamentul privind comisia de licențiere a importului de cereale din Ucraina

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a prezentat astăzi Regulamentul privind organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului de cereale din Ucraina, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului prezentat de vicepremier, vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

„Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Cererile de eliberare a licențelor de import vor fi examinate de către o comisie constituită din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, precum și reprezentanți ai asociațiilor de profil”, a subliniat Vladimir Bolea. 

Cererile vor fi însoţite de un pachet de documente şi date care vor fi verificate de comisie, fiind eliberate după emiterea unui act confirmator. 

„Este o modalitate de a promova producția locală de cereale și a sprijini agricultorii moldoveni. Este o măsură necesară care va echilibra interesele producătorilor locali, consumatorilor și ale statului, asigurând o piață funcțională și sustenabilă pentru aceste produse în Republica Moldova”, susține ministrul. Acesta a îndemnat potenţialii importatori să consulte regulamentul care de astăzi va fi accesibil pe pagina web oficială a MAIA.

Comisia Situații Excepționale (CSE) a dispus pe 4 octombrie reglementarea prin autorizare, pe perioada stării de urgență, a importului unor mărfuri agricole. Necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui a fost explicată prin menținerea pieței interne a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *