Economie

A fost înfiinţată “Bursă de Valori Chişinău”

Societatea pe acţiuni a plasat la înfiinţarea noii burse un număr de 10 000 de acţiuni ordinare nominative cu valoarea nominală de 150 lei acţiunea.

După înregistrarea emisiunii Bursa de Valori Chişinău trebuie să obţină licenţă de activitate bursieră de la CNPF.

Bursa de Valori a Moldovei (BVM) a fost fondată în luna decembrie 1994, în baza Legii cu privire la circulaţia valorilor mobiliare şi bursele de valori, cu statut de societate pe acţiuni de tip închis. Bursa a fost creată de către 34 participanţi profesionişti la piaţa valorilor mobiliare. Primele negocieri la bursă au avut loc la 26 iunie 1995, considerată "ziua de naştere" a Bursei de Valori a Moldovei. În luna mai 1995 BVM a devenit membru activ al Federaţiei Burselor Euro-asiatice, creată în acelaşi an la iniţiativa Bursei de Valori din Istanbul.

În 17 ani de activitate, la BVM au fost tranzacţionate 704 milioane de acţiuni, volumul tranzacţiilor ridicându-se la 5 miliarde 777 milioane de lei sau 523 milioane de dolari SUA. Recordul istoric privind numărul de acţiuni licitate într-un an a fost atins în 2004, când au fost tranzacţionate la bursă peste 87 milioane de acţiuni, iar cea mai îaltă valoare a tranzacţiilor a fost atinsă în 2007, respectiv 1 miliard 233 milioane de lei.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *