A început procesul Ioanei d’Arc
Este una din figurile emblematice ale Franţei şi sfântă a Bisericii Catolice, dar şi foarte controversată – unii au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naţionaliştii francezi Fecioara din Orleans şi i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să reîntoarcă pământurile Franţei care erau dominate de Anglia după Războiul de o sută de ani (1337-1453).
Deşi nu face aceeaşi impresie asupra englezilor – aceştia râd mai ales când, înainte de fiecare bătălie, le trimite mesaje de curtoazie, prin care le cere să plece de bună voie acasă – victoriile trupelor franceze se ţin lanţ, iar multe dintre ele au consecinţe psihologice profunde. Ioana d’Arc vrea să profite de elanul popular şi să continue lupta, pentru a-i alunga din întreaga ţară pe englezi. Pe la 1430, însă, încep eşecurile pentru Fecioara din Orleans. Se spune că „vocile” încetaseră să-i mai vorbească, după ungerea regelui Carol al VII-lea.
La 24 mai este făcută prizonieră de către un cavaler burgund, care o capturează în timp ce încearcă să iasă din încercuire. Eroina pune la cale o evadare, însă este vândută regelui Angliei, care o închide la Rouen. Carol al VII-lea nu o ajută, cu toate că ea este convinsă că o va răscumpăra. Este acuzată de erezie de către Universitatea din Paris, care cere să fie judecată de tribunalul Inchiziţiei. La 30 mai, în Piaţa Vieux-Marche din Rouen, Ioana d’Arc este arsă pe rug. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că şi-a îndeplinit misiunea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!