Istorie

A început procesul Ioanei d’Arc

Este una din figurile emblematice ale Franţei şi sfântă a Bisericii Catolice, dar şi foarte controversată – unii au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naţionaliştii francezi Fecioara din Orleans şi i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să reîntoarcă pământurile Franţei care erau dominate de Anglia după Războiul de o sută de ani (1337-1453).

Deşi nu face aceeaşi impresie asupra englezilor – aceştia râd mai ales când, înainte de fiecare bătălie, le trimite mesaje de curtoazie, prin care le cere să plece de bună voie acasă – victoriile trupelor franceze se ţin lanţ, iar multe dintre ele au consecinţe psihologice profunde. Ioana d’Arc vrea să profite de elanul popular şi să continue lupta, pentru a-i alunga din întreaga ţară pe englezi. Pe la 1430, însă, încep eşecurile pentru Fecioara din Orleans. Se spune că „vocile” încetaseră să-i mai vorbească, după ungerea regelui Carol al VII-lea.

La 24 mai este făcută prizonieră de către un cavaler burgund, care o capturează în timp ce încearcă să iasă din încercuire. Eroina pune la cale o evadare, însă este vândută regelui Angliei, care o închide la Rouen. Carol al VII-lea nu o ajută, cu toate că ea este convinsă că o va răscumpăra. Este acuzată de erezie de către Universitatea din Paris, care cere să fie judecată de tribunalul Inchiziţiei. La 30 mai, în Piaţa Vieux-Marche din Rouen, Ioana d’Arc este arsă pe rug. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că şi-a îndeplinit misiunea. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *