Acord la nivelul UE pentru pedepsirea acțiunilor de manipulare a piețelor financiare
Acordul politic se referă la propunerea Comisiei Europene vizând o directivă de sancționare penală a abuzurilor pe piețele financiare. Textul directivei va fi supus votului plenului PE în luna ianuarie.
Directiva va obliga statele membre să introducă în codurile lor penale pedepse pentru situații precum negocierea cu informații confidențiale și manipularea piețelor.
‘UE aplică astfel o politică de toleranță zero în fața abuzurilor de pe piețe și a manipulării indicilor, dorind să protejeze integritatea piețelor și banii cetățenilor’, a afirmat comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, într-un comunicat de presă, avertizând că aceste delicte sunt ‘o mare problemă pentru încrederea în sistemul nostru financiar și trebuie să o tăiem din rădăcini’.
Acordul privind abuzurile de pe piețele financiare ‘este o veste foarte bună pentru investitori și un cadou de Crăciun de care s-ar fi lipsit infractorii cu gulere albe’, a spus la rândul său comisarul european pentru piață unică și servicii, Michel Barnier, citat de AFP.
Necesitatea unei asemenea directive a crescut după scandalul Libor, izbucnit anul trecut. Mai multe bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan, Citigroup și compania de brokeraj RP Martin au fost amendate la începutul lunii decembrie cu suma record de 1,71 miliarde de euro pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor și Libor.
Sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!