Istorie

Acţiuni omagiale la Biblioteca Naţională

În dimineaţa zilei, după depunerea de flori de pe Aleea Clasicilor, ei vor lua parte la sesiunea de comunicări care se va desfăşura în sala de lectură „Arte Plastice” de la BNRM. În cadrul acesteia va avea loc lansarea ultimelor volume „Manuscrisele Mihai Eminescu” şi a unui şir de alte apariţii editoriale din domeniul eminescologiei, printre care „Ştim noi cine a fost Eminescu?” de Gregori Ilina, „Eminescu după Eminescu” de Adrian Dinu Răchieru, „Eminescu şi India” de Amita Bhose etc.

Nina Negru, şefa Serviciului studii şi cercetări al BNRM, a declarat pentru TIMPUL că „promovarea noilor scrieri cu referire la creaţia eminesciană urmăreşte scopul de a stimula publicul să citească, iar pe cei cunoscători să se autodepăşească”.

În acelaşi timp, Nina Negru şi-a exprimat regretul că la astfel de manifestări omagiale lipseşte publicul tânăr, care „probabil, nu mai este interesat de poezia de dragoste eminesciană, aşa cum erau tinerii de cândva”. Oricum, la simpozion sunt aşteptaţi toţi cei care îl iubesc pe Eminescu şi cărora le place creaţia lui.

În acest an, simpozionul se axează şi pe subiecte de apreciere în exterior a operei poetului nostru: „Lecturile lui Eminescu la Viena şi Berlin”, „Eminescu şi India” şi „Analiza de conţinut a unor opere din perspectiva psihologiei”. În acest context, Nina Negru a menţionat că „noi nu spunem superficialităţi, noi demonstrăm prin lucruri concrete grandoarea lui Eminescu”.

De asemenea, va avea loc inaugurarea expoziţiei de pictură „Eminescu în opera Valentinei Brâncoveanu”. În picturile expuse vom găsi atât inspiraţii din poezia poetului – anotimpurile teiului lui Eminescu, cât şi locuri legate de viaţa lui – sanatoriul doctorului Şuţu în care poetul a murit.

Dumitriţa Chicu,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *