Actualitate

Actuala Curte de Apel Chișinău va fi divizată

Astfel, în circumscripția CA Chișinău va rămâne doar Judecătoria Chișinău cu cele cinci sedii ale sale (Centru, Buiucani, Rîșcani, Botanica și Ciocana), Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscrupție, iar Curții de Apel de Circumscripție Chișinău îi vor reveni judecătoriile Orhei, Strășeni, Criuleni, Hâncești, Anenii Noi și Căușeni, cu toate sediile acestora.

Potrivit autorilor proiectului, în urma acestei reorganizări va fi eficientizată activitatea CA Chișinău, va fi diminuat volumul de dosare per judecător, sistemul judecătoresc va fi mai accesibil și va fi îmbunătățită calitatea actului justiției prin asigurarea judecării în termen rezonabil a cauzelor.

De asemenea, specializarea judecătorilor pe cauze specifice va duce la reducerea timpului de judecare a cauzelor, la emiterea hotărârilor judecătorești argumentate mai corect, precum și la o mai bună organizare internă a instanțelor de apel din Chișinău. Referitor la cauzele aflate în curs de examinare, se propune ca dosarele civile, penale şi contravenţionale depuse la Curtea de Apel Chişinău până la data de 1 ianuarie 2017 să fie examinate de către aceasta, iar cele depuse după această dată, să fie transmise după competență spre examinare Curţii de Apel de Circumscripţie Chişinău până la 15 ianuarie 2017.

Odată cu reorganizarea CA Chișinău, Consiliul Superior al Magistraturii va organiza optimizarea numărului de judecători și alt personal, va restructura bugetul acesteia și va organiza concursurile necesare pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte a Curții de Apel de Circumscripție Chișinău. Potrivit datelor afișate pe pagina web oficială a CSM, în prezent la CA Chișinău sunt repartizate 245 unități de personal, dintre care 54 de judecători.

Documentul poate fi consultat până la 15 iulie. Dacă va fi aprobat, acesta ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. 

bizlaw.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *