Aerul poluat din Chișinău este ”o situație îngrijorătoare, nu alarmantă”. Care sunt recomandările Agenției de Mediu către agenții economici
Cu toate că în aceste zile a fost înregistrat un grad mai înalt de poluare, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii la calm. Este o situaţie doar îngrijorătoare, nu alarmantă, este şi firesc să avem o calitate a aerului mai joasă în capitala ţării, unde practic este concentrată o parte semnificativă a populaţiei. Agenția de Mediu susține că valorile înregistrate ale poluanților (dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon) monitorizați la stația automată de tip trafic, s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10), care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ ), înregistrând la data de 30 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, valoarea medie zilnică cuprinsă între 100,3 µg/mᶾ –140,68 µg/mᶾ, scrie TV8.md.
„Conform prognozei calităţii aerului atmosferic în intervalul 3.01 – 4.01.2023, influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, vor contribui la acumularea poluanților în aer. Pe parcursul zilei de 4 ianuarie influența frontului atmosferic și variația maselor de aer (advecția aerului rece), pot crea premise pentru micșorarea concentrațiilor noxelor”, notează Agenția de Mediu.
Printre principalii factori care au contribuit semnificativ la acumularea şi menţinerea particulelor în suspensie cu diametrul de 10 micrometri (PM10) şi mai mic în atmosferă sunt: vremea caldă, vântul slab, lipsa mişcării maselor de aer în direcţie atât verticală cât şi orizontală, precum şi prezenţa straturilor de reţinere, în special al ceţii dense.
De asemenea, transportul rutier rămâne principala sursă de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. Vehiculele cu motor cu ardere internă, poluează semnificativ aerul, eliberând următoarele substanțe: dioxidul de carbon (CO2), care este cunoscut drept una dintre cauzele efectului de seră, gaz cu proprietăți de toxicitate; particule în suspensie (PM10 și PM2.5) – o treime din acestea au ca origine traficul rutier; compuși organici volatili, eliberați prin evaporare și prin gazele de eșapament.
O altă sursă de poluare sunt combustibilii fosili, utilizați la încălzirea locuinţelor, iar în contextul crizei energetice şi a gazelor, populaţia apelează la diferite surse de combustibil alternativ precum păcura, cauciucurile, plasticul și chiar uleiurile uzate. În cazul atestării vântului foarte slab şi prezenţa straturilor de reţinere, acestea contribuie la menţinerea fumului încărcat cu noxe în stratul inferior al atmosferei, astfel aerul poluat provocând deficienţe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar.
O altă sursă ce contribuie la poluarea atmosferei este activitatea industrială. În acest sens, Agenția de Mediu reamintește că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt poluatori, sunt obligați să se conformeze la un regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf.
Ce trebuie să facă agenții economici din Republica Moldova pentru a preveni poluarea aerului?
Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de producţie generatoare de emisii poluante în aerul atmosferic sunt obligate să întreprindă acţiuni de ordin economico-organizatoric, tehnic şi de altă natură pentru a asigura îndeplinirea condiţiilor şi reglementărilor autorizaţiilor de emisie, să respecte normele de protecţie a aerului şi să ia măsuri în scopul reducerii emisiilor de poluanţi.
„Cu toate că în aceste zile a fost înregistrat un grad mai înalt de poluare, îndemnăm cetățenii la calm. Este o situaţie doar îngrijorătoare, nu alarmantă, este şi firesc să avem o calitate a aerului mai joasă în capitala ţării, unde practic este concentrată o parte semnificativă a populaţiei, asta doar trebuie să sensibilizeze atât autorităţile statului cât şi fiecare locuitor în parte în depunerea eforturilor comune orientate în reducerea emisiilor, cu scopul protejării în continuare a sănătății umane și a mediului înconjurător.
În acest sens, îndemnăm fiecare persoană să se implice activ în lupta împotriva poluării aerului, pentru a putea beneficia de un aer mai curat și mai sănătos”, notează Agenția de Mediu.
Agenția de Mediu a realizat o serie de recomandări prin care ne putem proteja de efectele nocive ale poluării:
- Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de Facebook, pentru a ști când aerul este nesănătos.
- Trecerea în regim de urgență a agenților economici la un nou regim de lucru, ținând cont de condițiile meteorologice nefavorabile mai puțin specifice pentru perioada data a anului.
- De a interzice agenților economici să folosească pentru încălzirea amplasamentelor a anvelopelor, uleiurilor uzate și deșeurilor din plastic, care contribuie semnificativ la poluarea aerului atmosferic în zonele și urbele aglomerate.
- Implicarea Primăriei mun. Chișinău si Poliției auto, în vederea fluidizării traficului și identificarea măsurilor pentru reducerea riscurilor de poluare.
- Atunci când nivelul de poluare este ridicat, Agenția de Mediu recomandă scurtarea plimbărilor și a efortului fizic depus în exterior de către cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrânii, aerisirea locuinţelor să se facă doar în orele dimineţii.
- Evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
- Folosiți mai puțină energie electrică acasă. Prin reducerea consumului de energie, puteți contribui la îmbunătățirea calității aerului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
- Folosiți cât mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.
- Îndemnăm fiecare cetățean și locuitor în parte al capitalei, să depunem eforturi comune și să identificăm acțiuni și soluții clare de reducere a emisiilor și poluanților în aerul atmosferic și de a nu ramâne indiferenți și doar a critica în permanență autoritățile de mediu în această perioadă dificilă pentru noi toți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!