Economie

Afacere în curtea casei cu ouă și carne de prepeliță

„Am demarat cu mult entuziasm şi 100 de puişori, iar în prezent avem peste două mii de păsări. Am învățat cum se administrează o afacere în munca de zi cu zi, n-am citit cărți sau articole la această temă”, spune Ion Poparcea, care este unul dintre cei doi proprietari ai fermei de prepelițe din Ialoveni.

Investiții mari pentru un profit mic

Ion și Mihai Poparcea sunt doi verișori care au studiat economie și împreună au decis să-și deschidă o afacere. Au început să crească prepelițe în prima zi a anului 2013.

„Pentru a pune afacerea pe picioare a fost nevoie de aproximativ 10 mii de euro. Asta cu toate că noi am construit singuri adăpostul pentru păsări și am pregătit terenul. La piață, o cușcă unde poți crește 35-40 de prepelițe costă în jur de o mie de lei, însă este mai convenabil s-o montezi singur pentru că-ți ajung doar 150 de lei”, remarcă Ion Poparcea.

Tinerii antreprenori cresc două specii de prepelițe: „Faraon” – bune pentru ouă, și „Texas” – bune pentru carne.

„După jumătate de an de activitate încă n-am reușit să recuperăm investițiile făcute. Însă după ce am început o promovare mai intensă a produselor au apărut mai multe comenzi. Acum avem un venit lunar stabil de o mie de euro, însă administrarea fermei implică destul de multe cheltuieli”, a mai menționat tânărul.

Maturitatea și sacrificarea prepelițelor

Ouăle de prepeliță sunt clocite 16 zile. După care sunt necesare alte 45 de zile până puii devin maturi și pot fi sacrificați.

„Nu avem o zi stabilită pentru sacrificarea păsărilor sau pentru strângerea ouălor. Noi acționăm în funcție de comenzile primite de la consumatori, pentru că dorim să oferim o producție proaspătă și sănătoasă. Atunci când carnea este păstrată în frigider aceasta își pierde din calitățile nutritive pe care le are. Din păcate, în R. Moldova nu este un abator pentru sacrificarea prepelițelor, de aceea ne-am adresat la unul pentru sacrificarea găinilor. Aici însă administrația ne-a refuzat pe motiv că avem puțină producție. Deocamdată suntem nevoiți să sacrificăm păsările singuri, povestește antreprenorul.

Până în vara anului viitor, tinerii planifică să majoreze numărul păsărilor până la 10 mii. În prezent ei construiesc un adăpost nou care va fi mai mare și mai modern decât actualul.

Business cu ouă și carne

Tinerii vând ouă și carne de prepeliță atât în raionul Ialoveni, cât și în orașul Chișinău.

O cutie cu 20 de ouă costă până la 25 de lei. Iar un kilogram de carne de prepeliță costă circa 140 de lei. Pentru un kilogram de piept de prepeliță consumatorii pot scoate din buzunar și până la 500 de lei.

Lunar fermierii obțin câte 200 kilograme de carne, iar zilnic aceștia strâng circa două mii de ouă.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *