Afacerea suvenirurilor regionale a câștigat Cupa Antreprenoriatului Rural de la Soroca
La finala Cupei Antreprenorialului Rural au participat partenerii estonieni de la Centre for Pure Development, reprezentanţi ai Administraţiei locale din Soroca, ai Camerei de Comerţ şi Industrie, filiala Soroca, ai Business Consulting Institute şi oameni de afaceri cu experienţă din Incubatorul de Afaceri din Soroca.
„De 6 ani de zile de când este deschid incubatorul, dorim să sensibilizăm societatea pentru a lansa noi afaceri în orașul Soroca. Tinerii nu sunt pregătiți să deschidă noi afaceri, iar prin acest proiect am vrut să le acordăm ajutorul, să găsim noi idei de afaceri și să le dezvoltăm în cadrul incubatorului”, a declarat, Liliana Babara, business managerul din cadrul Incubatorului de Afaceri din Soroca.
Mentorul împreună cu echipa sa
Cele șase idei finaliste au fost alese din totalul de 60, care au fost aplicate în cadrul incubatorului. După selecția din a doua etapă au rămas 25 de idei, ca până la urmă să fie alese cele mai bune și sub îndrumarea mentorilor, să fie dezvoltate.
Grosu Andrei și Popa Alexandru sunt doi tineri din orașul Soroca care și-au propus să deschidă în localitate un centru fitness. Tinerii spun că în oraș sunt trei săli de forță, dar ele nu sunt dotate cu aparataj performant pentru tineri sau persoane cu dizabilități. „În prezent, acest incubator este unica cale pentru a deschide și promova o afacere”, a spus unul dintre tineri. Pentru a continua implementarea proiectului, băieții în vârstă de 20 de ani urmează să facă studii de stagiere la Chișinău în domeniul sportiv, iar pentru dezvoltarea afacerii au nevoie de 200 mii lei. În urma concursului, tinerii au primit luat premiul de încurajare din partea Incubatorului de Afaceri din Soroca în valoare de 500 de lei.
Lucia Ușurelu, vicedirector al Proiectului norvegian Entranseși fondatori al Incubatorul de Afaceri din Soroca, a menționat că juriul a ținut cont de câteva criterii în premierea participanților: cât de inovativă este idea cu potențial de implementare, cât de corect este selectat grupul țintă, câte resurse financiare sunt nevoie, și progresul pe care l-a înregistrat echipa din momentul intrării în concurs.
Lucia Ușurelu și membrii juriului
Segiu Ursachi, câștigătorul marelui premiu, a convins juriul că afacerea sa este cea mai bună. Bărbatul a început să dezvolte activitatea bazată pe imprimarea monumentelor istorice din regiune, pe diverse suvenire. „Ținând cont de piața și de autenticitate, încercăm să scăpăm de chinezăriile care sunt și să le înlocuim cu imagini a monumentelor istorice din regiune. Ne dorim să scoatem în evidență Cetatea Sorocii, mănăstirile Rudi, Cosăuți și alte monumente istorice din regiune. Avem un flux de turiști mari, care pleacă acasă cu amintiri din călătorii din zona noastră, iar noi vrem să facem ca amintirea să meargă cu ei”, a spus câștigătorul. Pentru a susține activitatea lui, juriului ia acordat premiul mare în valoare de șapte mii lei.
Sergiu Ursachi și echipa sa
Pe primul loc s-a situat afacerea cu creșterea chinchilei, pentru blană și carne. Antreprenoarea, Ariadna Mazniuc a reușit în timpul incubării afacerii să contracteze companii interesate de aceste produse din România, Ungaria și Rusia. Ca premiu, această idee a primit trei mii lei.
Serviciile de animator pentru copii au obținut locul doi în competiție, obținând un cec în valorare de două mii lei pentru dezvoltarea afacerii. Maria Posteucă şi Ion Răilean au menționat că nevesită finanțare pentru tehnica performantă și distractivă pentru genul acesta de activitate.
Locul trei i-a revenit tinerii care și-a propus să deschidă un restaurant de tip fast food în Soroca. „Noi am hotărât ca produsul nostru să conțină numai produse sănătoase, produse ecologice și locale. Produsul nostru – kebabul – va avea multe ingrediente, iar fiecare client își va alege ingredientele dorite”, a menționat Ana Savca, care a primit o mie de lei pentru dezvoltarea afacerii sale.
Premiul „Simpatia Juruilui”, a fost oferit tinerei antreprenoare, Maria Stepanyants, care dorește să deschidă un centru de educație preșcolară pentru copiii din Soroca. Ea a fost desemnată pentru a efectua o vizită de studiu în Estonia, unde va putea să preia din experienţa antreprenorilor și a startup-erilor estonieni.
Înmânarea premiilor și cuvântul de mulțumire a co-fondatorilor Centre for Pure Development din Estonia, Harri Tallinn şi Anari Hagel
Totodată, după ce îşi vor înregistra afacerea, antreprenorii vor putea deveni rezidenţi ai Incubatorului de Afaceri din Soroca, având oportunitatea de a beneficia şi în continuare de consultanţă în afaceri. Tinerii antreprenori vor putea să fie beneficiari ai fondului de suport, care este creat pe lângă incubatorul de afaceri
Datele pentru anii precedenți ai incubatorului de la Soroca numără peste 17 companii incubate, printre care, doar în anul 2014 au creat 169 locuri de muncă, cu o cifră de afaceri peste 11 milioane lei, iar 70% din companii fondate sunt de tineri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!