Agramaţi cu studii superioare
„Motivul exproprierii a fost faptul că tată-l lui…” – este o frază din Hotărârea Judecătoriei Edineţ din 02.11.11, judecător Ghenadie Bârsan. Alta, asemănătoare, am întâlnit-o în hotărârea din 19.02.07: „…din cauza că tată-l lui a luptat contra armatei roşii”. De la o poştă, vorba aia, se vede că autorul exemplelor citate nu a citit niciodată rugăciunea noastră cea de toate zilele Tatăl nostru. „Precăutarea acestui caz nu intră în competenţa comisiei” (Gh. Bârsan). Am căutat „precăutarea” în toate dicţionarele posibile şi nu am găsit-o. O fi poate în cuvântelnicul lui Vasile Stati? Din aceleaşi hotărâri: „Ministerul de Interne a RM”… Oare ministerul nu mai cere articolul posesiv masculin al? În aceleaşi expuneri a fost utilizat, fără necesitate, de vreo zece ori, pronumele nehotărât careva. „Careva date în arhiva de stat nu s-au găsit”, „…a declarat că careva acte de expropriere n-au fost efectuate”. „N-a prezentat careva probe că părinţii lui…”. Eliminând pronumele cu pricina, vă puteţi convinge că de el nici nu era nevoie în propoziţiile respective.
În unele cazuri, judecătorii confundă româna cu rusa. „Iar pentru modalitatea oformării cererii…” (D. Tighineanu, preşedintele Judecătoriei Floreşti). „Judecătoria raionului vă remite cererea pentru oformarea corespunzătoare” (N. Corochi, preşedintele Judecătoriei Edineţ). Dacă nu ar exista niciun cuvânt în limba noastră pentru a reda sensul rusescului оформить, mai treacă-meargă, dar există, şi nu numai unul – a scrie, a întocmi, a compune, a alcătui, a perfecta. Şi mai există o greşeală în ultimul exemplu: verbul tranzitiv remite (a preda, a da, a înmâna) fiind confundat, probabil, cu verbul a restitui (a înapoia, a întoarce, a returna), este utilizat impropriu.
Alte abateri de la corectitudine: „Judecătoria Edineţ v-ă informează…”, „Judecătoria sectorului Edineţ v-ă comunică…”, „D-stră trebuia să v-ă adresaţi…” (N. Corochi, preşedintele Judecătoriei Edineţ). Pronumele vă se scrie fără cratimă. „A-ţi adresat 11 petiţii, la care a-ţi primit răspuns” (A. Tuhari, preşedintele interimar al Judecătoriei Floreşti). Aici, fiind vorba de forma ajutătoare a verbului a avea, cratima e de prisos. „După ce ve-ţi (corect veţi) înlătura neajunsurile…” (N. Cernat, preşedintele Colegiului civil de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie). „În cerere deasemenea nu este indicat costul gospodăriei expropriate (expropriat poate fi gospodarul, dar nu gospodăria) şi câte ari (câţi ari) a avut terenul aferent” (Din referinţa juristului Primăriei Edineţ I. Carcea către judecătoria locală).
Parada stupidităţilor aş putea-o continua, dar mă opresc aici pentru a nu plictisi cititorii. Aş dori doar să mai adaug că, în prezent, fostul preşedinte al Judecătoriei din Edineţ, Nichifor Corochi (dlui îşi caligrafiază numele de familie cu doi de „i”, deşi ortografia recomandă doar unul), pomenit de atâtea ori în rândurile de mai sus este om cu post mare la Chişinău, dar şi cu pretenţii de profesor universitar!
Grigore Croitoru,
mecanic auto,
or. Camenca
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!