Ah, toamnele R. Moldova, toamneleā¦
Am convingerea cÄ Åi noi, cei din presÄ, Åi guvernarea gafÄm serios la diagnosticarea problemelor cu care se confruntÄ R. Moldova. DacÄ privim atent la ceea ce se întâmplÄ în aceastÄ Å£arÄ, nu putem sÄ nu constatÄm cÄ societatea e polarizatÄ nu politic (comuniÅti Åi democraÅ£i), ci social (bogaÅ£i Åi sÄraci). În R. Moldova, lupta politicÄ nu se dÄ pentru DemocraÅ£ie sau Comunism, ci pentru Bani Åi Putere. Åi comuniÅtii, Åi democraÅ£ii au acelaÅi idol – Puterea. De douÄzeci de ani, societatea moldoveanÄ este obiectul unor manipulÄri politice masive fÄcute sub diferite drapele („renaÅterea naÅ£ionalÄ”, „unirea cu Rusia-Belarus”, „unirea cu România”, „edificarea statalitÄÅ£ii”, „Moldova fÄrÄ comuniÅti”, „Moldova – o poveste de succes”), în realitate însÄ avem de-a face cu o luptÄ acerbÄ pentru Putere Åi Bani între diferite clanuri politice, iar aceastÄ luptÄ se dÄ în condiÅ£iile edificÄrii unui capitalism sÄlbatic Åi sângeros. Astfel, o biatÄ populaÅ£ie mutilatÄ decenii la rând de comunism este pusÄ sÄ construiascÄ o nouÄ societate, una capitalistÄ, profund ostilÄ ei prin valori Åi stil de viaÅ£Ä. Iar noi ne mai mirÄm de ce „lucrurile nu merg” Åi cÄutÄm cauzele în altÄ parte. Trebuie sÄ realizÄm cÄ noua orânduire capitalistÄ în care s-au pomenit moldovenii („rÄsfÄÅ£aÅ£i” de regimul sovietic cu un stat paternal Åi cu un sistem acceptabil de garanÅ£ii sociale) nu a fost o opÅ£iune conÅtientÄ a moldovenilor, „calea capitalistÄ” fiindu-le impusÄ de circumstanÅ£ele istorice de acum douÄzeci de ani. Acum douÄ decenii, cetÄÅ£enii RSS MoldoveneÅti voiau (poate) „limbÄ Åi alfabet” Åi (poate) un pic de libertate, dar nicidecum capitalism Åi „exploatarea omului de cÄtre om” – ei voiau „limbÄ Åi alfabet”, dar în condiÅ£iile socialismului multilateral dezvoltat sovietic. Aici trebuie cÄutate rÄdÄcinile nostalgiilor dupÄ vechiul regim Åi cauzele faptului cÄ, de douÄzeci de ani, la putere nu vine un partid care se declarÄ Åi recunoaÅte deschis cÄ e capitalist.
De douÄzeci de ani, asistÄm la un spectacol, la rang naÅ£ional, jucat de o trupÄ de clovni politici (foarte talentaÅ£i, de altfel!) care se (auto)declarÄ „de stânga”, „de dreapta”, „de centru” – „comuniÅti”, „creÅtini-democraÅ£i”, „social-democraÅ£i”, „liberal-democraÅ£i” Å.a.m.d. – toÅ£i fiind însÄ realmente de aceeaÅi „culoare” Åi având acelaÅi obiectiv: Puterea Åi Banii. Actualul sistem politic moldovean este unul fals, nu reflectÄ interesele politice Åi sociale ale societÄÅ£ii Åi de aceea acest Sistem nu este productiv, nu este funcÅ£ional Åi nu poate dura mult. Societatea moldoveanÄ are nevoie de foarte mult adevÄr Åi de foarte multe schimbÄri. În R. Moldova încÄ nu a apÄrut un partid capabil sÄ spunÄ adevÄrul Åi sÄ facÄ schimbÄri, Åi nu cred cÄ va apÄrea în curând. DeocamdatÄ, în R. Moldova totul Åi toate se deruleazÄ sub zodia minciunii Åi a semiadevÄrului, elitele politice (capitaliste) mimeazÄ „iubirea de popor”, iar poporul (sÄrac) mimeazÄ „dragostea faÅ£Ä de stat”… Permanenta Åi totala duplicitate se manifestÄ peste tot – în parlament, guvern, bisericÄ, ÅcoalÄ, familie. ToÅ£i Åtiu aceasta, toÅ£i se „revoltÄ” împotriva mizeriei, dar toÅ£i o acceptÄ Åi o perpetueazÄ. Astfel, preoÅ£ii luptÄ împotriva homosexualilor din stradÄ, dar nu-i prea observÄ pe cei din biserici Åi chilii, pÄrinÅ£ii care luptÄ cu mita în învÄÅ£Ämânt în perioada examenelor de BAC cautÄ cu febrilitate profesorii care sÄ ia mitÄ, „credincioÅii” merg la bisericÄ, iar când vin acasÄ se îmbatÄ Åi îÅi înjunghie fÄrÄ milÄ, ca niÅte mÄcelari, nevestele, fraÅ£ii, mamele, taÅ£ii Å.a.m.d. În vorbÄ, toÅ£i sunt revoltaÅ£i Åi indignaÅ£i de lipsa de moralitate din societate, în realitate – toÅ£i acceptÄ minciuna, mârlÄnia Åi promiscuitatea moralÄ. ToÅ£i Åtiu, de exemplu, cÄ politicienii fac acte de caritate cu cei sÄraci pe bani furaÅ£i de la cei sÄraci, dar câÅ£i se revoltÄ? ToÅ£i vÄd, de exemplu, cÄ partidele care se declarÄ „de dreapta” promoveazÄ valori Åi politici de stânga. De ce le voteazÄ? Å.a.m.d., Å.a.m.d. Asta-i Åmecheria Åi coÅ£cÄria la moldoveni!
Unii ar putea crede cÄ toate acestea sunt „chestii mÄrunte”, cÄ „asta-i publicisticÄ”… Nu-i adevÄrat. Nicio reformÄ economicÄ sau administrativÄ nu are sorÅ£i de izbândÄ fÄrÄ reformarea moralÄ a societÄÅ£ii. Iar reforma moralÄ a societÄÅ£ii o pot face doar politicienii morali. NiÅte politicieni morali însÄ pot fi aduÅi la putere doar de o societate moralÄ. Cercul s-a închis. Cum îl spargem? Vom afla rÄspunsul la aceastÄ întrebare la toamnÄ? A douÄzecea toamnÄ a iluziilor noastre istorice, troienite între douÄ maluri ale cÄror ape curg în sensuri diferite…
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!