Frumusețe
Ai grijă de mâinile tale!
I. Curăţarea. Prima regulă e de a curăţa mâinile după orice fel de activitate. Foloseşte săpunuri fine, cu un conţinut redus de substanţe alcaline, pentru a nu degresa excesiv pielea. Spală-te doar cu apă călduţă, evită apa prea rece sau prea fierbinte. Apoi şterge mâinile cu prosopul şi unge-le cu o cremă hidratantă. Seara, curăţă mâinile cu ajutorul unei perii aspre, insistând cu periajul în podul palmei, pe falangele degetelor şi pe unghii. În cazul unei îngrijiri mai profunde, se recomandă o baie curativă. Cufundă-ţi mâinile în apa călduţă astfel încât să acopere suprafaţa pielii de la încheietură şi până la cot. Durata procedurilor depinde de starea mâinilor (10-30 de minute).
Băi curative:
• La un litru de apă călduţă, se adaugă o linguriţă de bicarbonat, o linguriţă de săpun lichid, o linguriţă de glicerină şi jumătate linguriţă de amoniac. Mâinile se ţin în această soluţie timp de zece minute, după care se usucă bine cu un prosop şi se dau cu o cremă nutritivă.
• La un litru de apă călduţă se adaugă 100 g de sare de masă sau de mare.
• La doi litri de apă călduţă se adaugă două linguri de ulei de floarea-soarelui. Procedura respectivă se repetă o dată-de două ori pe săptămână.
• La doi litri de apă, adaugă o lingură de glicerină şi o linguriţă de amoniac.
• La un litru apă fierbinte se adaugă o lingură de plante (la alegere): muşeţel, urzică, pătlagină, salvie.
Important! După băile curative, mâinile uşor umezite se dau cu o cremă nutritivă pentru un efect deplin.
II. Exfolierea contribuie la eliminarea celulelor moarte de pe suprafaţa mâinilor, îmbunătăţind şi facilitând penetrarea substanţelor active în piele, în timpul procedurilor ulterioare. Momentul cel mai potrivit pentru exfoliere e în timpul scăldatului sau după o băiţă specială pentru mâini. Produsele scumpe din magazine le putem înlocui cu ingrediente naturale. Unul dintre acestea este zaţul de cafea – combinat cu miere şi ulei de măsline, el poate fi ţinut la frigider până la momentul duşului. Zaţul de cafea este recunoscut pentru înlăturarea celulelor
moarte şi stimularea circulaţiei sangvine. Cele care nu beau cafea sau nu-i suportă mirosul o pot înlocui cu făină de porumb sau cu miez de nucă pisat. Alte ingrediente cu efecte exfoliante sunt laptele şi sarea de mare, care pot fi folosite pentru a îmbogăţi apa pentru baie.
III. Masajul Acesta nu necesită cunoştinţe speciale şi poate fi făcut chiar de tine. După ce spălăm mâinile, le ungem cu cremă şi le masăm uşor începând de la degete, pe fiecare în parte. Interiorul mâinii se masează cu degetul mare sau cu ajutorul pumnului, printr-o mişcare de rotaţie. Masează mâinile de două ori pe săptămână, timp de cinci-zece minute. Dacă pielea mâinilor e aspră… cauza este deshidratarea
pielii. Foloseşte din abundenţă loţiuni şi creme hidratante pentru mâini. Prepară o infuzie de stejar (30 g coajă de stejar se fierb într-un litru de apă, timp de 30 minute) şi cufundă mâinile în această infuzie, timp de câteva minute, de mai multe ori pe zi. Săptămânal înmoaie mâinile în ulei de măsline călduţ.
Dacă mâinile transpiră… există numeroase loţiuni şi pudre speciale, antisudorifice pentru acest tip de afecţiune. Îţi poţi prepara şi tu o astfel de pudră, cumpărând de la farmacie 80 g talc şi 20 g licopodiu. Amestecă cele două prafuri şi masează mâinile de mai multe ori pe zi.
Spală-te pe mâini cu săpun medicinal care conţine şi tanin, substanţă care previne transpiraţia.
Dacă pielea mâinilor este pătată… unge zilnic mâinile cu un amestec format dintr-o linguriţă de glicerină, o linguriţă de apă oxigenată, zeama de la o jumătate de lămâie şi un vârf de cuţit de amidon.
Sursa: Timpul Suplimenta "Femeia"