Externe

AIEA va desfășura misiuni de securitate „la toate centrele cu energie nucleară din Ucraina”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns la un acord cu autoritățile ucrainene să desfăşoare experţi la toate centralele nucleare din Ucraina, și a cerut din nou stabilirea unui perimetru de securitate în jurul centralei nuclerare Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă.

”Am căzut de acord să desfăşurăm misiuni de securitate ale AIEA la toate centralele cu energie nucleară din Ucraina”, a declarat directorul AIEA, argentinianul Rafael Grossi, după o întrevedere cu premierul ucrainean Denis Şmîhal, transmite marţi, 13 decembrie, EFE și Agerpres.

”Continuă activităţile pentru a stabili o zonă de protecţie a centralei nucleare Zaporojie”, a anunţat Grossi, care doreşte să se asigure că bombardamentele repetate din apropierea centralei nu provoacă un accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Mesajul lui Grossi pe pagina sa de Twitter a fost publicat marţi dimineaţa, iar conţinutul său a fost confirmat şi de şeful guvernului ucrainean.

”AIEA va trimite misiuni tehnice permanente la toate centralele nucleare din Ucraina. (…) Am discutat şi despre demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie. Este necesar să se stopeze acţiunile ilegale ale Rusiei la centrala ucraineană”, a declarat Şmîhal.

Şmîhal şi Grossi participă la conferinţa ”Solidari cu poporul ucrainean”, organizată la Paris, la iniţiativa preşedintelui Franței, Emmanuel Macron. Conferinţa are ca scop găsirea unor răspunsuri la nevoile imediate ale populaţiei ucrainene în domenii de bază precum transportul, energia, apa, alimentaţia şi sănătatea, în special pe fondul intensificării atacurilor ruse asupra infrastructurilor civile din Ucraina, relatează sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *