Eveniment

„Air Moldova” interzice TIMPUL şi te duce… în spaţiul rusesc!

În toată această perioadă am citit ziarul TIMPUL pe Internet, pentru a fi aproape de cei dragi şi de evenimentele de la noi din ţară. Din păcate, în ultimii cinci ani, am avut posibilitatea să ţin TIMPUL tipărit în mână doar de câteva ori. Iată de ce, venind acasă, aşteptam cu nerăbdare să urc în avion pentru a vedea „pe viu” ziarul îndrăgit. Mare însă mi-a fost dezamăgirea când, întrebând stewardesa de TIMPUL, ea mi-a răspuns tăios, într-o română stâlcită: „Nu ţinem aşa ziare!”. Şi mi-a propus în schimb „Комсомольская правда”… Am fost dezamăgit pentru că exact acest răspuns, în aceeaşi română stâlcită, l-am primit acum cinci ani, când la conducere mai era comunistul Vasile Tarlev, nu liberal-democratul Vlad Filat, iar Ministerul Transporturilor era, de asemenea, condus de un comunist, nu de un liberal. Şi atunci TIMPUL era interzis în avioanele noastre… Mi s-a oprit un nod în gât de durere, deoarece anume TIMPUL a fost acea flacără vie care ne-a menţinut speranţa în victoria asupra ciumei comuniste. Şi nu mă aşteptam ca astăzi, în ţara guvernată de Vlad Filat, să-şi bată joc de oameni la fel ca şi pe timpul lui Tarlev…
Apropo de compania noastră „naţională” „Air Moldova”. Am observat cum reprezentanta companiei cu pricina de la Aeroportul din Frankfurt intenţionat răspundea în limba rusă tuturor pasagerilor care i se adresau în română. Se vedea clar că ea cunoştea româna, dar răspunde ostentativ în rusă. Acelaşi lucru se întâmpla şi pe timpul lui Vasile Tarlev – toţi reprezentanţii companiei vorbeau ruseşte pentru a accentua călătorilor occidentali că Moldova este spaţiu rusesc.

Dar o adevărată insultă la adresa limbii române şi a bunului-simţ, totodată, este modul în care vorbesc piloţii. Mai jos voi încerca să vă reproduc limba în care pilotul a făcut un anunţ: „D[a]mnelor şi domnilor, bine aţi venit la bor[t]ul c[a]mpaniei „Air M[a]ldova”. Va salut[e] c[a]mandantul aer[a]navei Işcenco Serghei. Durat[ul] zborului este de do[i] ore”. Şi pentru a întări senzaţia că pasagerii occidentali intră în spaţiul rusesc, pe tetierele fotoliilor era afişată o publicitate dezgustătoare cu matrioşte ruseşti. În final, aş vrea să-l întreb pe dl Vlad Filat exact acelaşi lucru care, acum cinci ani, am vrut să-l întreb pe Vasile Tarlev:

1. Cât timp o să angajaţi oameni care îşi bat joc de limba ţării noastre?

2. Când la compania de stat vor fi angajate persoane care pot rosti corect denumirea ţării noastre – Moldova, nu M[a]ldova?

3. Cine a interzis distribuirea ziarului TIMPUL în avioanele Companiei de stat „Air Moldova”?

Gheorghe Frincu
gheorghefrincu@yahoo.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *