„Alecsandriada” ne-a unit la Bacău
După prima ediție din 2017, care a fost un test reușit, „Alecsandriada” a reunit şi în acest an creatori de frumos, oameni care îi poartă memoria Bardului de la Mirceşti. Pentru liceenii din Chișinău, reuniunea a reprezentat un dialog direct cu scriitori, jurnaliști, oameni de creație, pedagogi, care au un model special de percepție a literaturii.
În cadrul evenimentului, profesoara Elena Bostan, care, timp de 24 de ani, a muncit la Colegiul Național „V. Alecsandri” din oraşul-gazdă, s-a întreba retoric de ce creatorii îmbătrânesc, iar cei care ascultă sunt mereu tineri? Cu toate acestea, am revăzut și în acest an oameni frumoși din multe județe ale Țării: jurnalista Doina Cernica de la Suceava, Ioan Dănilă, profesor universitar la Bacău, scriitorii Viorel Dinescu (Galați), Emilian Marcu (Iași), Andrei Petruș (Bârlad), Vasile Larco (Botoșani), Florentin Popescu (București), Nicolae Dabija (Chișinău), care a luat premiul mare, însoțit de Dumitru Crudu (și el premiat), precum şi Victoria Fonari și alte repere culturale, pe ai căror umeri se sprijină astăzi cultura.
Liceenii din Chişinău au venit cu un recital poetic-muzical din poezia patriotică a lui Alecsandri. Elevii au rămas impresionați de modelul Bardului de la Mirceşti, prezentat, în discursul său, de către criticul literar Mircea Martin. Identitatea națională caracteristică lui Alecsandri, despre care spunea distinsul critic, este o lecție de educație civică pentru tinerii din toată Basarabia.
„Alecsandriada” este un eveniment cultural, organizat de Consiliul Județean Bacău în colaborare cu Inspectoratul Școlar, Uniunea Scriitorilor, Universitatea „V. Alecsandri” din aceeaşi localitate, Teatrul Municipal „G. Bacovia”, Societatea Cultural-Științifică „V. Alecsandri”. Iar cel care a avut grijă ca activitatea să se desfășoare bine a fost poetul și consilierul municipal Dumitru Brăneanu.
Silvia Strătilă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!