Alegerea băuturii potrivite la masă – o artă
Excepţie fac doar cele din ciocolată. Vinurile albe seci se dau înaintea celor roşii, în schimb, vinul alb dulce, va fi servit după cel roşu. Vinul roşu sec poate fi servit cu brânzeturi care se aduc la sfârşitul mesei pe un platou frumos din lemn. Vinurile tip şampanie sau spumante pot fi servite după sau înaintea celor nespumante, dar nu între ele. Şampania se ţine într-o găleată cu gheaţă, iar dopul este scos, lăsând să iasă puţin bulele.
De regulă, paharul nu se umple până sus, ci pe trei sferturi şi nu se toarnă în el dacă nu a fost golit. Paharele se ridică în dreptul bărbiei, se spun urările, dar nu ciocnesc, decât cupele de şampanie. Berea nu va fi oferită la o reuniune festivă. Apa naturală sau minerală se servesc reci, în pahare obişnuite, dar aveţi grijă să fie şi o sticlă nerăcită.
Cafeaua se serveşte, de obicei, ca şi aperitivele, în altă încăpere decât sufrageria. La cafea, pentru doamne, se vor servi lichiorurile, iar pentru domni, diverse tipuri de coniac, în pahare speciale. Cafeaua se bea ţinând farfurioara în mâna stângă, iar ceşcuţa cu mâna dreaptă, fără a ridica degetul mic.
La începutul mesei puneţi şervetul pe genunchi, fără a-l despături complet şi vă serviţi cu cele de hârtie. În nici un caz să nu puneţi pe genunchi şerveţele de hârtie. La sfârşitul mesei, şervetul se aşază lângă farfurie fără a-l împături.
Când sunt mulţi meseni nu se urează „Poftă bună!”. Este recomandat să nu umpleţi farfuria până la refuz, iar când mâncaţi să nu tăieţi bucăţi prea mari. De asemenea, nu este indicat să tăieţi odată toată bucata de carne, pentru că faceţi o impresie proastă.
Dacă scăpaţi un tacâm jos, cereţi altul, dar nu-l ştergeţi sau nu suflaţi în el. Furculiţa este ţinută cu mâna stângă, cu dinţii în jos, iar cuţitul cu dreapta. După ce aţi tăiat, schimbaţi furculiţa în mâna dreaptă. Atunci când beţi sau cînd vă ridicaţi de la masă, rezemaţi tacâmurile de farfurie. Dacă aveţi farfuria goală şi veţi pune tacâmurile încrucişate, gazda va înţelege că doriţi să mai serviţi încă o dată din felul respectiv. Când aţi terminat de mâncat, aşezaţi tacâmurile paralel.
Dorina ARSENE, lector de bune maniere
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!