Actualitate

Alegeri cu incidente la Cupcini. Promo-LEX: O secție de vot a rămas fără curent electric, fapt ce a provocat disfuncționalități nesemnificative

Într-un comunicat de presă, Promo-LEX prezintă principalele constatări cu privire la deschiderea și închiderea secțiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor și incidentele semnalate de observatori, în turul doi al alegerilor locale noi din 21 noiembrie (5 decembrie) 2021.

„Pe parcursul zilei, MO Promo-LEX a constat patru incidente, toate în circumscripția Cupcini. Două dintre acestea se referă la deconectarea de scurtă durată a curentului electric, fapt ce a provocat disfuncționalități nesemnificative în funcționarea SIAS Alegeri (SV 16/9, 10 Edineț, Cupcini). Un incident ține de probleme identificate în lista electorală (SV 16/9 Edineț, Cupcini), iar altul – de acceptarea pe termen scurt a unui observator (BECS) fără legitimație. Toate aceste incidente au fost soluționate în termene scurte. Închiderea SV observate s-a desfășurat regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă”, este arătat în comunicatul Promo-LEX.

MO Promo-LEX a efectuat și la aceste alegeri numărarea în paralel a voturilor. Toate cele 12 procese verbale colectate au fost obținute direct de la Birourile Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV) observate. Constatările Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare stabilite de Comisia Electorală Centrală, transmite realitatea.md.

Promo-LEX atrage atenția încă o dată asupra situației incerte privind finalitatea procesului electoral din circumscripția Bălți.

„Amintim că, potrivit Hotărârii CEC nr. 170 din 23 noiembrie 2021 turul doi al alegerilor urma să fie organizat în data de 5 decembrie, în 6 localități, inclusiv mun. Bălți. Totuși, în dimineața zilei alegerilor CEC a decis suspendarea desfășurării turului doi de scrutin în circumscripția electorală municipală Bălți, în contextul procedurii de anulare a înregistrării unui concurent electoral. MO Promo-LEX și-a exprimat dezacordul față de acțiunile CEC, menționând că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC[2], a anunțat Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX consideră că turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7 din Codul electoral, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea „Retras” în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată.

Observatorii Promo-LEX din cele patru echipe mobile care urmau să observe alegerile locale la Bălți au confirmat că, cele 60 secții de votare nu s-au deschis în ziua turului doi de scrutin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *