Internațional

Alegeri regionale în Germania: Social-democraţii cancelarului Scholz au suferit o înfrângere grea. Conservatorii au câștigat, „Verzii” pe locul 2

Social-democraţii cancelarului german Olaf Scholz au suferit duminică o înfrângere grea în alegerile regionale din nordul Germaniei, ajungând doar pe locul trei după conservatori, în mare măsură câştigători, şi Verzi, relatează AFP.

Partidul Social Democrat (SPD), care din decembrie conduce coaliţia de trei partide de la Berlin cu Verzii şi Liberalii, a obţinut între 15,5% şi 16% din voturi în micul land Schleswig-Holstein, potrivit unor sondaje la ieşirea de la urne difuzate de canalele publice de televiziune ARD şi ZDF.

SPD a scăzut cu aproximativ 12 procente faţă de acum cinci ani, ceea ce l-a determinat pe secretarul său general, Kevin Kühnert, să spună că nu este vorba „de o seară electorală bună”.

Creştin-democraţii fostului cancelar Angela Merkel (2005-2021), la putere în această regiune, au câştigat între 41% şi 43% din voturi, un avans de 9 până la 11 procente faţă de scrutinul din 2017.

Verzii au obţinut locul doi, deţinând între 17% şi 19,5% din voturi în această regiune de unde provine vicecancelarul şi ministrul Economiei şi Climei, ecologistul Robert Habeck.

Reacţionând la acest rezultat, el a cerut formarea unei alianţe regionale cu CDU pentru a guverna acest land.

Liberalii FDP, parteneri ai coaliţiei de guvernământ de la Berlin, au obţinut 7% din voturi, potrivit sursei citate.

Aceste alegeri care au avut loc într-un land învecinat cu Danemarca şi populat cu doar 2,9 milioane de locuitori constituie al doilea test electoral al anului pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *