Actualitate

ALERTĂ! Tulpina OMICRON a ajuns și în Moldova

“Au mai apărut informaţii despre aceea că vaccinul Pfizer protejează în 70% de forme grave şi 30% oferă protecţie de infectare. Asta ne spune indirect că Omicronul ştie să ocolească vaccinurile. Pentru asta se urgentează dozele booster şi chiar în doze duble”, a declarat expertul internaţional în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

Specialiştii mai spun că pentru a minimaliza impactul valului cinci al pandemiei, autorităţile din Sănătate ar trebui să solicite test PCR și de la cei vaccinaţi, care intră în ţara noastră, iar bugetarii să muncească de la distanță. În plus, masca de protecţie ar trebui să fie obligatorie şi în spaţiile deschise.

“În primul rând, trebuie de verificat rezervele de medicamente şi echipamente, consumabile, noi suntem la sfârşit de an şi tehnic ceea ce s-a achiziţionat în 2021 poate fi epuizat, iar contractele din 2022 nu sunt încă valabile”, a spus Ala Tocarciuc.

Între timp, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit ultima dată acum o lună, iar ministrul Sănătăţii nici nu ştie cum se pronunţă denumirea noii mutații a virusului.

“Ar putea să vină mai repede având în vedere contagiozitatea tulpinei micron. Putem să ne aşteptăm că în curând va apărea şi la noi micron”, a spus ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco.

“Omicron ar fi după alfabetul grecesc – OMICRON. Micronul ca şi unitate de măsură în fizică e altceva”, a spus Ala Tocarciuc.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii anulează a doua săptămână consecutiv singura conferinţă de presă unde jurnaliștii pot obţine informaţiile despre situaţia epidemiologică din ţară.

Secretarul de stat, Svetlana Nicolaescu nu ne răspunde la telefon pentru a ne spune care este motivul. Unul dintre experţii în sănătate publică de top din România consideră că inacțiunea responsabililor va avea un efect negativ asupra sistemului de sănătate.

“Este esenţial să luăm nişte măsuri cât se poate de repede, Omicron fiind cea mai contagioasă şi posibilitatea de a avea un număr de infectaţi e mai mare şi în aceste condiţii avem şi posibilitatea de a avea u număr de cazuri severe”, a declarat epidemiologul din România, Adrian Pana. 

Noua tulpină Omicron a fost deja depistată în 70 de ţări, iar experții spun că va ajunge dominantă în câteva săptămâni.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *