Alexandru și Silviu Parfeni: „Vrem să promovăm muzica neamului nostru”
Ambii au absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Alexandru a studiat țambalul și este discipolul lui Valeriu Luță, iar Silviu – acordeonul în clasa profesorului Boris Dolinschi. Și unul, și altul sunt laureați ai mai multor concursuri naționale și internaționale, precum și medaliați în aur și bronz la Jocurile Delfice. Alexandru a participat de mai multe ori la Concursul internațional de muzică „Eugen Coca”, unde a luat, la diverse ediții, premiile I și II. A evoluat în cadrul Congresului Mondial al Țambaliștilor la edițiile din 1997, 1999 și 2003, care au avut loc în Belarus, R. Moldova și, respectiv, în Elveția. El a efectuat turnee în România, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ucraina și Rusia, iar Silviu – în România, Rusia, Ucraina, Italia și alte țări.
Cei doi instrumentiști sunt, mai mult sau mai puțin, cunoscuți de publicul larg de admiratori ai muzicii populare, în special de către tineret. Adeseori, ei evoluează la diverse concerte, festivități, ceremonii de familie, nunțile și cumetriile fiind, de fapt, ca și pentru mulți alți artiști de la noi, cele care le aduc banii pentru întreținere.
Alexandru a absolvit, de asemenea, Universitatea de Arte din Slovacia, unde a studiat, în anii 2005-2007, în clasa de țambal a profesoarei Victoria Herenscar. Revenind acasă, și-a continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pe care a absolvit-o în 2009.
Întrebat de ce a ales anume acest instrument muzical, Alexandru ne-a răspuns următoarele: „Dar nu eu l-am ales, ci părinții mei. Când eram mic, ei m-au dat la Școala de muzică din orașul Leova. Acolo am participat și la primul concurs din viața mea – „Florile dalbe” -, la care am luat premiul II. În clasa a III-a, am venit la Chișinău, la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”. De ce totuși, țambalul? Este un instrument cu un sunet aparte, oferă mari posibilități de interpretare și are un diapazon larg, pe care îl poți exploata cu succes”. În 2011 și 2003, el s-a învrednicit de premiile I și II la Concursul internațional din orașul Valasske Mezirici, Cehia.
În 2011, Alexandru și Silviu au creat formația de familie „Frații Parfeni”. Ei interpretează muzică populară, dar, în același timp, și universală. În 2012, și-au deschis propriul studio de înregistrări. „Acesta nu e numai pentru noi, ci pentru toată lumea bună. Înregistrăm, mai cu seamă, cu tineri interpreți, ca și noi, care au nevoie de susținere. Pregătim și un CD de muzică populară, interpretată la acordeon și țambal. Tot aici vor fi și trei piese din muzica universală. Vrem, însă, în mod special, să promovăm muzica neamului nostru”, a precizat Silviu Parfeni.
Sperăm că despre frații Parfeni vom mai auzi și vor avea parte și ei de același succes pe care l-au avut și îl au în continuare Orchestra fraților Advahov, Orchestra fraților Ștefaneț sau taraful fraților Duminică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!