Actualitate

Alexei Țîmbrovshi, anunțat în căutare, astăzi a fost pus sub învinuire și în dosarul ,,MetalFeros”

 ,,Pe trei capete de acuzare, exact ca și Vlad Plahotniuc. – Este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani, și organizarea și conducerea unei organizații criminale” a spus purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Alexei Țîmbrovschi a condus compania „Metalferos” în perioada 2014-2019, dar a demisionat din funcție la aproape două luni după ce Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova, transmite jurnaltv.md.

Din 2015 și până în 2019, Țîmbrovschi a declarat venituri salariale de la „Metalferos” în sumă totală de aproape patru milioane de lei, iar acum două luni, Procuratura Generală a anunțat că a ridicat sechestrul de pe mai multe bunuri imobile ale familiei Țîmbrovschi. Vorba ar fi de aproximativ 900 de terenuri cu viță-de-vie, din satul Talmaza, raionul Ștefan-Vodă, a căror valoare este în jur de 9 milioane de lei.

Anterior, presa a scris că pe timpul mandatului lui Țîmbrovschi, întreprinderea în care statul deține 78 la sută din acțiuni, a fost fraudată de sute de milioane de lei. Procurorii au anunțat încă în luna august trecut că statul ar fi fost prejudiciat cu peste un miliard 200 milioane de lei prin intermediul ”Metalferos” și al mai multor companii private, iar principalul beneficiar al schemelor infracționale a fost același Plahotniuc.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, făcuse trimitere la o anchetă, care a stabilit că în anii 2012–2019, Plahotniuc ar fi organizat prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar era, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

În baza unor contracte fictive, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat. Potrivit sursei citate, în dosarul ”Metalferos” figurează încă aproximativ 27 de persoane, printre care fostul deputat PD, Vladimir Andronachi, și un alt fost director al Metalferos, Victor Chiriac. De asemenea, sunt vizați și oameni de afaceri cu conexiuni politice și angajați ai Ministerului de Interne.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *