Externe

“Alfabetul” proiectelor transfrontaliere, dezbătut la Botoşani

Gheorghe Ciobanu şi Constantin Agapie, în calitate de reprezentanţi ai Asociaţiei „Euroconcept”, au organizat în acest an seminarii interactive în şase oraşe din R. Moldova. După ce experţii botoşăneni au oferit consultanţă pentru scrierea de proiecte transfrontaliere – în regim de voluntariat – dincolo de Prut, i-au invitat pe oficialii moldoveni şi la Botoşani, în ideea stabilirii de parteneriate pentru viitoarele proiecte. La reuniunea de debut din septembrie au participat la discuţii preşedinta Consiliului raional Briceni, Efimia Bandalac, preşedinta Consiliului raional Râşcani, Galina Zamurdac, şefi de servicii din consiliile raionale Drochia, Edineţ şi Glodeni, dar şi din Primăria municipiului Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Moldova.

Consens între participanţi

Preşedintele Asociaţiei „Euroconcept”, Gheorghe Ciobanu, a punctat necesitatea organizării unor astfel de întâlniri: „Am constatat că lipseşte comunicarea între administraţii şi între oamenii din cele trei ţări şi avem nevoie de comunicare, pentru că numai astfel se pot dezvolta parteneriate viabile“. În replică, preşedinta Consiliului raional Briceni, Efimia Bandalac, consideră că parteneriatele transfrontaliere pot constitui o oportunitate pentru dezvoltarea economică şi socială a regiunilor din fiecare ţară implicată. „Sunt de foarte puţin timp în funcţia de preşedintă a raionului Briceni şi aceasta este prima mea vizită la Botoşani. Consider că este necesar şi benefic să stabilim astfel de legături, pentru că probleme economice, sociale sunt la noi în Moldova, dar şi aici, la Botoşani. Ele pot fi rezolvate prin astfel de proiecte”, a afirmat Bandalac.

Idei concrete, pentru viitoare finanţări

În microatelierele ce au urmat prezentărilor făcute de cei doi experţi, au dezbătut idei pentru viitoarele proiecte viceprimarul Cătălin Alexa, directorul Casei de Pensii Botoşani, Ştefan Dodiţă, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Traian Apetrei, directorul Centrului judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, Ion Ilie ş.a. Printre temele de interes comun, spune Gheorghe Ciobanu, figurează dezvoltarea infrastructurii, gestionarea deşeurilor, protecţia mediului, segmentul culturii sau al turismului nefiind nici ele neglijate. La întâlnire a participat şi subprefectul judeţului Botoşani, Silvana Tudorache.

Carmen Moraru,
Botoşani


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *