Culinar.md

Alimente pe care trebuie să le eviţi pentru o respirație proaspătă

Însă dacă respiraţia neplăcută persistă, atunci probabil răspunzătoare de acest lucru sunt anumite alimente care „pătează” păstrând un miros neplăcut. Acest lucru nu înseamnă că alimentele propriu-zise sunt vinovate, ci mai degrabă bacteriile care se dezvoltă ulterior.

Ceapa şi usturoiul. Deşi sunt renumite pentru proprietăţile pe care le au la nivelul sănătăţii şi al întăririi imunităţii organismului, ceapa şi usturoiul sunt principalii vinovaţi pentru un miros neplăcut al gurii. Acest lucru se întâmplă când compuşii de sulf din acestea zăbovesc în gură, sunt absorbiţi apoi în sânge şi eliberaţi în momentul respiraţiei.

Cafeaua şi alcoolul. Consumate zilnic, aceste două băuturi favorizează mediul pentru dezvoltarea bacteriilor orale. Acestea au de asemenea un efect de uscare a gurii, ceea ce reduce fluxul de salivă şi permite bacteriilor urât mirositoare să lenevească mai mult.

Fumatul este uneori principalul responsabil al mirosului neplăcut al gurii, al aspectului nesănătos al dinţilor şi al respiraţiei grele. Guma, apa de gură sau periajul ulterior opresc pentru o scurtă perioadă simptomele, urmând ca ciclul să fie reluat.

Dulciurile au rolul de a schimba pH-ul gurii într-unul acid, motiv pentru care este favorizată producerea bacteriilor.

Alimente şi băuturi care împrospătează respiraţia

Apa. Acest lichid incolor şi inodor ajută la îndepărtarea resturilor de mâncare, a bacteriilor ascunse şi accelerează producţia de salivă acţionând ca un agent de curăţare. De asemenea, aceasta este metoda cea mai simplă şi la îndemâna oricui pentru o respiraţie plăcută, deoarece neutralizează substanţele urât mirositoare din alimente şi băuturi.

Guma fără zahăr. Aceasta atenuează alimentele şi celulele moarte din gură favorizând producţia de salivă. Specialiştii spun că guma fără zahăr este deosebit de eficientă pentru combaterea respiraţiei urât mirositoare, deoarece inhibă bacteriile din gură şi acţionează ca o barieră în producerea altora.

Fructele şi legumele bogate în vitamina C, precum ardeiul gras, ardeiul roşu şi broccoli au rolul de a crea un mediu neospitalier pentru bacteriile care provoacă mirosul şi gustul neplăcut al gurii. Sunt şi mai eficiente dacă sunt consumate crude, deoarece acţionează ca un abraziv al îndepărtării impurităţilor.

Iaurtul. Japonezii au descoperit faptul că un consum de trei iaurturi fără zahăr pe zi, timp de şase săptămâni, reduce respiraţia grea prin scăderea nivelului de compuşi sulfaţi. Mai mult decât atât, iaurtul fortifica sistemul imunitar al organismului prin aportul de vitamina D care scade producerea bacteriilor. Alte surse de vitamina D includ laptele, ouăle, sucul de portocale şi somonul.

Verdeţurile şi condimentele. Pătrunjelul conţine clorofilă, iar aceasta are un efect dezodorizant în gură. Alte produse vegetale responsabile de o respiraţie mai proaspătă sunt cuişoarele, scorţişoara, seminţele de fenicul, anasonul. Deşi folosirea acestora ţine mai mult de folclor decât de ştiinţă, uneori nu strică să încerci.

Propolisul este un minunat antibacterian care nu numai că mătură rămăşiţele neplăcute din gură, dar, în acelaşi timp, dezinfectează şi ajută la refacerea gingiilor.

O bună igienă a gurii alături de o alimentaţie potrivită pot combate respiraţia urât mirositoare, iar vizitele regulate la medicul dentist te vor ajuta să preîntâmpini sau să tratezi orice afecţiune care stă în calea sănătăţi zâmbetului tău.

www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *