Ultima oră

(ALO, PRIMĂRIA?) Factura pe deszăpezire, ţinută sub control prin satelit

Toate utilajele folosite pentru deszăpezirea drumurilor judeţene vor avea montat un sistem GPS până la sfârşitul acestei săptămâni. Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) a instalat până acum 35 de astfel de sisteme. "Au mai rămas doar cele cinci utilaje de rezervă pe care trebuie să punem această tehnologie. Oricine care este interesat de activitatea de deszăpezire va putea urmări în direct, în mediul online, locul unde se află un utilaj în orice moment. În acest sens, se va pune la dispoziţie o platformă atât pe site-ul Consiliului Judeţean (www.icc.ro – n.r.), cât şi pe site-ul direcţiei (www.djadp.ro – n.r.)", a declarat ieri directorul DJADP, Daniel Minciună.

Costurile ajung la aproape 20.000 euro

Potrivit directorului DJADP, cele 40 sisteme GPS au fost achiziţionate contra sumei de 74.843 lei, iar avantajul este că direcţia nu va mai achita niciun leu în cazul în care acestea vor avea probleme sau vor trebui înlocuite. "Contractul este încheiat pe o perioadă de trei ani", a mai spus Minciună. Activitatea de deszăpezire va fi realizată în această iarnă, dar şi în următorii doi ani, de aceeaşi asociere de companie, condusă de Eky Sam Târgu Frumos. Contractul a fost adjudecat pentru o sumă de aproape 16 milioane lei. Pentru cei peste 1.000 km de drumuri judeţene, sunt pregătite 40 de utilije, 4.000 t nisip, 800 t sare şi 2.170 ml parazăpezi. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, sistemul GPS poate fi utilizat doar de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) şi nu există o facilitate online pentru ca ieşenii sau alte persoane interesate să poată vedea unde se află utilajele în momentul desfăşurării activităţii de deszăpezire. Licitaţia de întreţinere a drumurilor naţionale a fost câştigată tot de Eky Sam, care a format o asociere diferită faţă de cea cu care a încheiat contractul cu DJADP. Pentru reţeaua de 347 km de drumuri naţionale sunt pregătite 56 de utilaje, 2.573 t nisip, 2.575 t sare şi 13.440 ml parazăpezi. Până în prezent, zăpezile nu au creat probleme pe raza judeţului Iaşi. (Alex Andrei)

Ieşenii vor putea vedea în direct pe site-urile www.icc.ro sau www.djadp.ro locul unde se află orice utilaj mobilizat pentru activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene. Sistemul va deveni funcţional, cel mai probabil, de la începutul săptămânii viitoare

Sursa: ziarulevenimentul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *