Actualitate

Alpiniștii polonezi doresc să devină primii care ajung pe varful K2 iarna

Muntele a fost urcat de doar 300 de oameni, in timp ce pe Everest au ajuns peste 4.000, dar nimeni nu a reusit sa ajunga iarna in varf din cauza dificultatilor ce tin de temperatura, teren si vant, scrie National Geographic. "Oamenii au ajuns in spatiu si au pus piciorul pe luna, dar nimeni nu a stat iarna pe varful K2", spune Michał Leksiński, purtator de cuvant al expeditiei.

Dinre toate cele 14 varfuri de peste 8.000 de metri, toate au fost urcate iarna, cu exceptia K2, desi au existat tentative in 1997, 2002 si 2012. K2 a fost urcat de 300 de oameni, in timp ce 84 au murit in incercarea de a ajunge pe varf. Ca si comparatie, pe Everest au ajuns peste 4.000 de oameni, iar aproape 300 au murit incercand sa ajunga pe varf.

K2 se afla la granita dintre Pakistan si China, in lantul muntos Karakoram care este mai rece decat Himalaya. K2 este foarte greu de urcat din cauza dificultatilor tehnice, din cauza vanturilor puternice si din cauza temperaturilor ce scad si la sub -45 de grade iarna.

Echipa s-a pregatit doi ani pentru expeditie si este condusa de Krzysztof Wielicki care in 1980 a fost primul alpinist care a urcat pe Everest in sezonul de iarna. De atunci a condus trei expeditii iarna in masivul K2, dar nu a avut ca scop atingerea celui mai inalt punct.

Polonia are printre cele mai renumite scoli de alpinism din lume, stabilind numeroase premiere in alpinismul himalayan,

K2 este supranumit Muntele Salbatic datorita raportului dintre cei care au reusit sa-l urce si cei care au murit incercand. Muntele are 8.611 metri altitudine si se afla la granita dintre provincia pakistaneza Baltistan si regiunea chineza Xinjiang.

In 1986, pe varful K2 s-a intamplat unul dintre marile dezastre din istoria alpinismului, 13 oameni murind, din care cinci din cauza unei furtuni care i-a prins la peste 8.000 de metri. Doar doi alpinisti, printre care si celebrul Kurt Diemberger, au scapat, dupa ce au stat fara oxigen opt zile la peste 8.000 de metri.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *