Lumea

„Am pierdut adevăratul război”- Ce spun „elitele rusești” despre retragerea din Herson și eșecurile constante de pe front

Sursele apropiate administrației prezidențiale (AP) și guvernului rus, citate de Meduza, au subliniat: retragerea din Herson a fost un “eveniment foarte dureros” pentru “elitele rusești”.

Un interlocutor apropiat de oameni de afaceri din “cercul intim” al lui Vladimir Putin a fost și mai dur: „Există o înțelegere că am pierdut adevăratul război. Oamenii încep să se gândească la modul în care își vor trăi viața, la locul pe care ar dori să îl ocupe în viitor, la mizele pe care ar dori să le joace. [Pe de o parte] vor exista sentimente revanșarde. Pe de altă parte, va exista o cerere de normalizare și stabilizare.

Blocul politic din Administrația Prezidențială este ceva mai optimist. Unul dintre interlocutorii a explicat: Kremlinul încă mai speră că consensul din Occident “se va rupe în sprijinul Ucrainei”, din cauza nevoii de energie ieftină.

O altă speranță a Kremlinului este o schimbare drastică a situației politice din Ucraina însăși și demisia lui Zelenskii. Meduza nu cunoaște temeiul așteptării unor astfel de evenimente.

În plus, Kremlinul consideră că în câteva luni armata rusă va deveni mai pregătită de luptă datorită mobilizării și va putea schimba situația pe front.

Cu toate acestea, potrivit interlocutorilor, Administrația Prezidențială a remarcat că, spre deosebire de “elite”, retragerea din Herson nu a avut niciun efect asupra stării de spirit a majorității rușilor:

Societatea abia o observă, nu este interesată de ea. Anexarea Hersoului nu a avut timp să “promoveze” [în propagandă]. Slavă Domnului că a fost blocată de mobilizare. La început au crezut că a fost rău, dar acum se pare că nenorocirea a ajutat. Oamenii nu s-au aprins în legătură cu Herson și, prin urmare, au acceptat cu ușurință explicația oficială conform căreia a trebuit să fie abandonat.

Datele din sondajele sociologice independente susțin mai degrabă aceste teze.

Un interlocutor de rang înalt din cadrul unuia dintre guvernele regionale a explicat că regiunea sa este “departe de Herson” – și că are “propria sa viață”. Cu toate acestea, sursele din rândul politicienilor și oamenilor de afaceri din regiune nu cred că Kremlinul va reuși să schimbe situația.

Un interlocutor din cadrul uneia dintre filialele regionale ale Rusiei Unite a rezumat: “Ceea ce s-a întâmplat în Herson este perceput ca o rușine și o consecință a dezordinii din stat, ca și cum ar fi fost suspectat, dar nu în această măsură”.

Pe vremuri, “operațiunea specială” era un fundal care poate chiar dădea motive de mândrie. Mai ales dacă nu erai interesat de nimic altceva decât de informații oficiale. Post-mobilizarea face parte din viață, dar nimeni nu v-a întrebat despre aceste decizii… Este acolo sus, luptând (și chiar fără succes), și ne afectează.

Sentimente similare pătrund în administrația prezidențială și în guvern. Sursele au recunoscut că, pe fondul înfrângerilor militare constante, au devenit și mai îngrijorate de “închiderea totală a conducerii de vârf a țării”.

“Noi nu suntem la curent cu nimic, învățăm multe din știri, atât ucrainene, cât și occidentale. Se pare că facem constant concesii și încercăm în continuare să le ascundem”, a explicat o sursă apropiată guvernului, adăugând că printre “impresiile opresive” se numără și tergiversarea Kremlinului în privința acordului privind cerealele.

El a remarcat că poziția reprezentanților “elitei” care “nu se încadrează complet în operațiunea specială” pare din ce în ce mai rezonabilă în rândul oficialilor de rang înalt. În timpul războiului a apărut un așa-numit “partid al tăcerii” în rândul înalților oficiali ruși. Reprezentanții săi preferă să execute în mod conștiincios unele dintre instrucțiunile legate de război emise de “șefii”, dar nu țin în mod deschis discursuri militariste. Printre reprezentanții acestui partid, interlocutorii lui Meduza i-au remarcat pe premierul Mihail Mișușin și pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Cu toate acestea, potrivit surselor, în ciuda tuturor nemulțumirilor, oficialii și oamenii de afaceri ruși nu intenționează să ia nicio măsură împotriva lui Putin: “Aș vrea doar ca totul să se termine mai repede.

meduza.io

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. ” Am pierdut adevăratul război ”
    Am trecut prin momente mai grele în timpul războiului civil și intervenției străine… Conduși de gândirea marelui Lenin vom invinge” I.V.Stalin 07 11 1941

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *