Război

Ambițiile politice ale „bucătarului lui Putin“. Evgheni Prigojin dictează tactica armatei ruse din sud-estul Donbasului

Mercenarii din grupul Wagner își doresc atât de mult să captureze orașul Bahmut pentru că șeful lor, Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin“ și Serghei Surovikin, comandantul forțelor ruse din Ucraina, au intrat într-o alianță.

Acum, aceștia doi vor să-și demonstreze puterea, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații ale armatei ucrainene (GUR), pentru The New York Times.

El a remarcat că ambițiile politice ale lui Prigojin dictează adesea tactica armatei ruse din sud-estul Donbasului.

Cât despre Surovikin, acesta a optat pentru o astfel de alianță pentru a se opune ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu. În plus, ca urmare a unei astfel de coaliții, armele grele au trecut de la armata rusă la luptătorii Wagner.

“Aici există o problemă ideologică și mediatică. De aceea unitățile Wagner încearcă atât de fanatic să captureze orașul Bahmut. Trebuie să arate că sunt o forță și că pot face ce nu a putut armata rusă. Vedem clar și înțelegem această tactică“, a spus șeful GUR.

Budanov a adăugat că ocuparea Bahmut nu este o sarcină importantă din punct de vedere strategic, dar poate îmbunătăți poziția ocupanților ruși și poate deschide calea către alte orașe din Donbas.

WSJ scrie că bătălia pentru Bakhmut a devenit un test decisiv pentru perspectivele armatei ruse în Ucraina. Publicația notează că viitorul orașului este extrem de important pentru Evgheni Prigojin, un confident al lui Vladimir Putin, care îi critică constant pe comandanții armatei regulate a Federației Ruse, prezentând „Wagner” drept cea mai bună forță de luptă a țării. Prigojin a obținut acces la prizonierii ruși și la finanțare guvernamentală generoasă după ce a promis că va captura Bahmut.

La începutul lunii noiembrie, fostul prizonier politic și om de afaceri rus Mihail Hodorkovski a declarat că proprietarul PMC „Wagner” a fost în spatele numirii generalului Serghei Surovikin în fruntea forțelor ruse din Ucraina. Potrivit lui Hodorkovski, „bucătarul lui Putin” are mai multă influență în politică decât, de exemplu, șeful diplomației, Serghei Lavrov sau ministrul Apărării Serghei Șoigu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *