Economie

Americanii au decis ridicarea interdicției privind exportul de petrol

Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Paul Ryan. Deocamdată informația nu a fost confirmată și de fracțiunea democraților din camera Inferioară a Parlamentului.

Ridicarea interdicției privind exportul de petrol este parte din proiectul de lege privind bugetul de cheltuieli și taxe. Versiunea de compromis a acestui document, cum se anunța anterior, include permisiunea de a exporta petrol, asupra căreia insistă republicanii, precum și o listă de măsuri propusă de democrați de a sprijini industria energetică regenerabilă.

Proiectul de lege, potrivit The Wall Street Journal, urmează să treacă de votul Camerei și a Senatului, înainte de a ajunge pe masa președintelui Statelor Unite pentru a fi semnat. Timp de aproximativ doi ani, mai multe companii au făcut lobby pentru ridicarea interdicției privind exportul de petrol, inclusiv Continental și ConocoPhillips, subliniind că o astfel de măsură ar reduce fluctuațiile pieței, ar stimula cresterea economiei americane și ar crește securitatea națională.

Piaţă petrolului a avut o reacţie pasivă la votul din parlament, în parte din cauza perioadei prelungite de preţuri scăzute care au măcinat activitatea industriei petroliere în cursul mai multor luni. Pe New York Mercantile Exchange preţul de referinţă al petrolului s-a stabilit la 49.63 USD/baril, după ce crescuse la peste 50 USD/ baril la începutul sesiunii.

Potrivit datelor guvernamentale, din cauza boom-ului de petrol, preţul mediu lunar pentru un galon de benzină a fost de 2.46 USD în luna septembrie, cel mai scăzut din 2004.

În cazul în care interdicția se va ridica, exporturile de țiței ar putea începe mai mult sau mai puțin imediat. Conductele și tancurile există deja în mare parte. Dar dezbaterea politică este încă în fază incipientă. Conform legii, președintele Obama poate permite exporturile pe care le consideră de interes național. Barack Obama nu şi-a exprimat încă o poziţie cu privire la interdicție. Legislativele statelor neproducătoare de petrol sunt precaute. “Pentru mine testul cel mai important constă în modul în care vor fi afectate familiile din clasa de mijloc”, spune Ron Wyden, președintele democrat al comisiei de energie și resurse naturale a Senatului american.

Principalii beneficiari ai interdicției sunt rafinăriile. Ele cumpără petrolul „dulce” brut american pentru un preţ mai mic decât cel la nivel mondial, îl transformă în benzină și apoi o vând la prețul global. Exporturile de produse petroliere rafinate nu sunt interzise , și, cum era de așteptat, au crescut.
Apărătorii interdicției (inclusiv, în mod firesc, unele rafinării) susțin că dacă America ar exporta mai mult petrol, Arabia Saudită şi-ar reduce producția proprie. Prețurile pentru consumatorii americani nu ar cădea, spun ei, ci s-ar putea ridica chiar. Dovezile istorice spun altceva, cu toate acestea. Atunci când Congresul a permis statului Alaska să exporte petrol brut în 1995, clienții săi de pe coasta de vest nu au plătit în plus pentru benzină, motorină sau combustibil de avion.

sursa: inforesist.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *