Social

Ana Mișina, femeia care salvează vieți de trei decenii

Pasiunea Anei Mișina pentru medicină era una firească pentru mediul în care a crescut. Ambii săi părinți au fost doctori în medicină generală. Iar tatăl său, Eugen Gladun, a fost întemeietorul Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului. În prezent instituția este apreciată și recunoscută de prestigioase organizații și instituții de peste hotare. În premieră absolută pentru acele timpuri, profesorul Eugen Gladun a propus și a perfecționat tehnicile pentru intervențiile fundamentale în chirurgia ginecologică.

În familia Gladun se discuta foarte mult despre sănătate, iar în acest fel, Ana și fratele său Sergiu Gladun au devenit obstetricieni-ginecologi. „De mică nu prea mi-am dorit să fiu medic. Dar am asistat la multe conversații în cadrul familiei despre problemele de sănătate și asta, într-un final, mi-a influențat alegerea viitoarei mele profesii. Așadar, în clasa a zecea, am hotărât că voi deveni medic”, a afirmat Ana Mișina.
Imediat după absolvirea Facultăţii de Medicină Generală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” din Chişinău, s-a încadrat în câmpul muncii. Primii ani de lucru îi petrece la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău, după care urmează cursuri internaţionale în domeniul obstetricii, endoscopiei, al planificării familiei la cunoscute instituţii de perfecţionare din Rusia, Olanda, Austria şi Israel.

„Eu mi-am găsit locul în sala de operații”

„Orice obstetrician trebuie să posede anumite cunoștințe ce țin de mediul ginecologiei. Dar mai departe depinde și de posibilitățile și capacitățile doctorului, fiindcă nu tuturor le place să opereze. Sunt medici care sunt potriviți pentru activitatea mai liniștită din centrele medicale. Eu mi-am găsit locul în sala de operații”, a declarat medicul.

Din experiența sa în domeniul ginecologic din țările în care a avut ocazia să profeseze, are doar impresii bune. „Nu știu dacă ceea ce am văzut acolo o să fie cândva implementat aici la noi. Ceea ce se face în țările dezvoltate pe masa de operații, prin metode minim invazive, la noi încă este departe. În spitalele din țara noastră este foarte greu să lucrezi din cauza utilajului învechit, dar cu ce avem cu aceea lucrăm”, a spus medicul.

„Dotarea spitalelor din străinătate este cu totul altfel decât aici. Medicii cu care am lucrat cot la cot se gândesc cum să trateze cât mai bine pacientul, pe când la noi sunt probleme cu lipsa de medicamente, fără de care noi nu putem lucra. Și de multe ori, atât medicii, cât și pacienții trebuie să găsească soluții în această privință”, a spus Ana Mișina.

Peste 100 de materiale științifice

„Mi-aș dori ca spitalele noastre să fie dotate cu utilajul cu care am lucrat chiar și în Israel. Dar nu cred că o să fie posibil în curând, este nevoie de timp și de investiții enorme”, a subliniat doctorul în științe medicale.

Ana Mișina este autoare a peste 126 de articole ştiinţifice, publicate inclusiv în revistele de specialitate străine „Gynecological Surgery” şi „European Journal of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Biology”. În lucrările sale a abordat teme delicate despre maladiile și anomaliile organelor genitale și despre sarcina extrauterină. „În cadrul lucrărilor mele, eu am dedus din experiența proprie, din practică, despre cazuri interesante precum anomaliile de dezvoltare a organelor genitale la femei. Mi s-a părut interesant să studiez despre intervențiile chirurgicale și diferite metode de tratament a acestor anomalii. În practica mea am avut două paciente care au suferit asemenea intervenție chirurgicală și multe din lucrările mele se bazează pe această experiență și a ceea ce a precedat apoi”, declară medicul.

„E greu să fii medic în țara noastră”

Din 1996 este membru al Asociaţiei Europene a Ginecologilor şi Obstetricienilor. Din 1999 este şefă de secţie Ginecologie Operatorie la Institutul de cercetări ştiinţifice în domeniul ocrotirii sănătăţii mamei şi copilului.

„E greu să fii medic în țara noastră. În Moldova doctorul nu este stimat, fiindcă la fiecare pas se spune că medicul este corupt. Sistemul medical ar trebui să susțină enorm medicii pentru că anume ei depun eforturi mari în a salva vieți”, a declarat Ana Mișina.

Am întrebat-o pe doctorul în științe medicale dacă în experiența sa de aproape 30 de ani, situația sănătății femeilor din Moldova s-a îmbunătățit, iar răspunsul a fost unul opus celui așteptat. „În perioada în care am activat peste hotare, a fost evident că orice femeie este cointeresată să aibă grijă de sănătatea ei. La moldoveni, cu părere de rău, nu există o cultură a sănătății individuale. Mai ales pentru femeile de la țară. De-a lungul experienței mele, am constatat că femeile din zonele rurale se adresează la medic când starea lucrurilor este deja foarte gravă. Iar în asemenea cazuri este greu de muncit”, a menționat doctorul.

În cadrul interviului, Ana Mișina a fost rezervată în a povesti despre activitatea sa. „E mai ușor să operez, decât să dau interviu”, a spus femeia de 53 de ani. Iar un ultim sfat pe care l-am primit de la doctorul Ana Mișina, valabil pentru toate femeile este să se adreseze la medic la timp și să aibă grijă de sănătatea lor și a celor din jur.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *