CSI / Rusia

(ANALIZĂ) 12 declarații ale lui Putin de care ar fi mândru Hitler

Economistul suedez Anders Aslund, cercetător la Institutul pentru Economie Internaţională Peterson a selectat 12 declaraţii ale lui Putin care ne amintesc retorica şi argumentele cu care se justifică agresiunea Germaniei naziste, potrivit HB.

1. Ideea cheie a lui Putin este că cetăţenia este determinată de factori lingvistici şi etnici, şi nu de cetăţenie sau paşaport. Acest argument aminteşte de ideile filozofului german Johann Gottfried Gerner şi „Tratatul despre originea limbii” scris de el în 1772, care a devenit baza naţionalismului lingvistic german.

2. Argumentul despre importanța istorică a Crimeei şi Sevastopolului pentru Rusia, care se presupune că îi oferă drepturi speciale asupra teritoriului respectiv. Putin a declarat, după cum urmează: „În inimile şi minţile oamenilor din Crimeea au fost întotdeauna parte integrantă a Rusiei”. Germania nazistă îşi justifică la fel cuceririle de după 1938. Ce este grav că şi Kiev, capitală Ucrainei, este de asemenea „istoric importantă” pentru Rusia, pentru că este leagănul ortodoxiei.

3. Dar istoria este nedreaptă: „… Din păcate, ceea ce părea imposibil a devenit o realitate – regretă Putin – Uniunea Sovietică s-a prăbuşit. Crimeea a devenit parte dintr-un alt stat. Rusia şi-a dat seama că ea, de fapt, a fost jefuită”. Dar Putin continuă: „Milioane de oameni s-au culcat seară într-o ţară şi s-au trezit a două zi într-o altă ţară, peste noapte transformându-se într-o minoritatea în toate fostele republici sovietice, iar naţiunea rusă a devenit unul dintre cele mai mari grupuri etnice din lume, împărţit de frontiere”. Aceeaşi poziţie se exprimă şi la Berlin după încheierea Tratatului de la Versailles în 1919, când Germania a pierdut teritorii de limba germană. Reţineţi că ambele evenimente – colapsul URSS în 1991 şi Tratatul de la Versailles – au fost însoţite de creşterea sentimentelor revanşarde.

4. Graniţele au fost trasate incorect: „După revoluţie, bolşevicii, Dumnezeu să-i pedepsească, au dat bucăţi imense de teritoriu care a aparţinut istoric Rusiei de sud, RSS Ucrainene. Apoi, în 1954, s-a decis să se acorde Ucrainei şi Crimeea. A fost o iniţiativa personală a lui Hruşciov”. Presupunând că unul dintre liderii sovietici a încălcat interesele Rusiei, Putin repetă plângerile germanilor pe seama Tratatului de la Versailles, care a fost considerat rezultatul unei trădări.

5. Liderii post-sovietici au trădat Rusia. Naziştii au susţinut, de asemenea, că liderii Republicii de la Weimar au trădat Germania.

6. Ca şi Hitler, care în 1939 vorbea despre deficienţele conducerii poloneze, Putin şi-a exprimat compătimirea faţă de ucrainenii nemulţumiţi de liderii incompetenţi (inclusiv de cei pe care el i-a sprijinit).

7. Putin a declarat că noul guvern ucrainean este ilegal. „Cei care au stat în spatele celor mai recente evoluţii în Ucraina, au urmărit obiective diferite: ei pregăteau o altă lovitură de stat, planificau acapararea puterii, nu se opreau de la nimic. Au apelat la teroare, crime şi haos. Principalii executori ai loviturii de stat au fost naţionaliştii,.. neo-naziştii, rusofobii şi antisemiţii”. Destul de ironic faptul că Putin acuză guvernul ucrainean de nazism.

8. În ciuda nedreptăţii care domină în lume, Putin a venit în ajutorul vorbitorilor de limba rusă oprimaţi:..”Cei care s-au opus loviturii de stat, au fost ameninţaţi cu represalii şi operaţiuni punitive şi prima în coadă de aşteptare a fost, desigur, Crimeea, vorbitoare de limba rusă. În acest sens, rezidenţii din Crimeea şi Sevastopol au făcut apel la Rusia să le apere drepturile şi viaţă, pentru a preveni ceea ce se întâmplă, şi acum se întâmplă la Kiev şi Doneţk, Harkov, în alte oraşe din Ucraina. Desigur, nu am putut să nu răspundem la această solicitare, nu am putut părăsi Crimeea şi pe locuitorii săi aflaţi în necaz, altfel ar fi doar o trădare”. Acest lucru sugerează că Moscova se declara îndreptăţită să se amestece în treburile altor ţări, sub pretextul protejării ruşilor, indiferent de dreptul internaţional şi acordurile existente.

9. Putin a negat implicarea în anexarea militară rusă, „Forţele Armate ruse nu au intrat în Crimeea, ele sunt deja acolo în conformitate cu acordul internaţional. Da, ne-am consolidat gruparea noastră …”.

Cu toate acestea, aceşti soldaţi au ocupat parlamentul, aeroporturile şi, ulterior, întreagă Crimeea, scuipând pe tratat de prietenie şi cooperare semnat cu Ucraina, în 1997.

10. Putin a ridicat problema controversată a autodeterminării: „În anunţarea independenţei sale prin organizarea unui referendum, Consiliul Suprem al Crimeei s-a referit la Carta Naţiunilor Unite, care oferă naţiunilor dreptul la autodeterminare”. Însă chestiunea autodeterminării nu este chiar atât de simplă. În cazul Ceceniei, Federaţia Rusă şi-a exprimat (cu tancuri şi tunuri) poziţia total diferită. Da, în dreptul internaţional există „dreptul la autodeterminare”, dar acesta încalcă celelalte trei principii: integritate naţională, suveranitatea şi inviolabilitatea frontierelor existente, care sunt recunoscute prioritate.

11. Ca şi Germania nazistă, Puţin a încercat să legitimeze anexarea Crimeei printr-un „referendum” fals, desfăşurat sub supravegherea soldaţilor ruşi şi fără prezenţa observatorilor internaţionali. „Pe 16 martie, în Crimeea a avut loc un referendum, a fost ţinut în deplină conformitate cu procedurile şi normele de drept internaţional democratice. Rată de participare a fost de peste 82% din alegători. Mai mult de 96% au votat pentru reunificare cu Rusia”.

După Anschluss, în Austria „au votat” 99,8% din populaţie în favoarea unirii cu Germania.

12. Şi, în sfârşit, principala concluzie a lui Putin: pentru toate este de vină Occidentul. „Partenerii noştri occidentali, conduşi de Statele Unite ale Americii preferă în politică lor practică să nu fie ghidaţi de dreptul internaţional, ci de dreptul celor puternici. Ei cred în exclusivitatea şi unicitatea lor, care le permit să decidă soarta lumii, că numai ei au dreptate. Ei acţionează după bunul plac: aici şi acolo folosesc forţă împotriva statelor suverane, pentru a construi coaliţii pe principiul „cine nu este cu noi este împotriva noastră”.

Cam în acelaşi mod Hitler a acuzat Marea Britanie şi Franţa, justificând ”nevoia” de a atacă Polonia.

Agresiunea militară rusă nu a avut niciun temei legal. După două decenii de dezarmare, forţele armate europene nu sunt în cea mai bună stare, iar UE nu este pregătită să-l înfrunte pe Putin. Acest lucru este, de asemenea, o repetare a scenariului din 1938.

Lui Putin nu-i pasă de adevăr şi chiar mai puţin de tratatele sau reglementările internaţionale, mai ales în cazul în care acesea nu îi sunt favorabile. Dacă el va obţine Ucraina, preşedintele rus va ridică pretenţii şi asupra altor ţări cu populaţie vorbitoare de limba rusă.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *