Social

Analiza comparativă a aerosolului produselor noi și fumului de țigară. Rezultate și recomandările experților

Alternativele țigărilor tradiționale, precum produsele de tutun încălzit, capătă tot mai multă atenție din partea experților în sănătate. Sunt acestea diferite și dacă au un nivel mai redus de nocivitate, este întrebarea studiată cu atenție de către specialiști. Experții chimiști consideră că este primordial de studiat compoziția aerosolului emis la încălzirea tutunului, dar și de elaborat metode de determinare a compușilor din aerosol, din motiv că standardele existente sunt validate doar pentru țigări.

Produsele de încălzire a tutunului sunt dispozitive care încălzesc tutunul la o temperatură de circa de 350°C, comparativ cu țigările tradiționale care ard tutunul la o temperatură de aproximativ 800°C. În procesul de încălzire a tutunului se eliberează aerosoli ce conțin nicotină. În ultimii ani, producătorii și experții independenți au realizat mai multe studii pentru a înțelege compoziția chimică a aerosolului eliberat la încălzirea tutunului în comparație cu țigările tradiționale. La fel, au studiat impactul posibil al acestor produse asupra sănătății.

Compoziția chimică a aerosolilor din produsele de încălzire a tutunului și a fumului de țigară depinde în mare măsură de temperatura de încălzire și de ardere a tutunului. Aceste diferențe de temperaturi influențează degradarea biomasei de tutun  și procesele chimice ce se produc în  diferite condiții.

”S-a constatat în studii atât independente, cât și din industria tutunului că majoritatea substanțelor nocive din aerosolul emis de produse de încălzire a tutunului se conțin în concentrații mai mici decât în fumul țigărilor tradiționale. Unii compuși nocivi din produsele fără fum sunt reduși cu 62-99%, în funcție de substanța specifică  analizată. Studiile sugerează că produsele de încălzire a tutunului expun utilizatorii la mai puține substanțe nocive decât țigările tradiționale, însă, există încă niveluri măsurabile de substanțe și constituenți suplimentari care necesită a fi evaluate”, a declarat profesorul universitar de la Facultatea de Chimie și Tehnologia Chimică USM, Maria Gonța.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă monitorizarea compușilor prioritari din emisiile produselor cu tutun încălzit, cum ar fi nicotina, aldehidele (acetaldehida, formaldehida, acroleina) și monoxidul de carbon, și reducerea lor în conformitate cu recomandările OMS și contextul național.

Potrivit Ecaterinei Mazur, cercetător științific din cadrul Departamentului de chimie farmaceutică și toxicologică al USMF, nivelul de nicotină în produsele fără fum și în țigări este același. Conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA), nicotina este considerată o substanță care cauzează dependență și afectează dezvoltarea sistemului nervos central al fătului, însă nu este asociată cu cancerul sau bolile cronice ale plămânilor.

Acetaldehida, Formaldehida, Acroleina – sunt trei substanțe nocive extrem de cancerigene.

Acetaldehida este ceea ce rezultă din transformarea alcoolului în organism, conducând la intoxicație. Incapacitatea organismului de a elimina acetaldehida este responsabilă pentru dezvoltarea intoleranței congenitale la alcool, ceea ce duce la acumularea și intoxicația acesteia.

Formaldehida este o substanță gazoasă, solubilă în apă. Acțiunea toxică generală se caracterizează prin semne de afectare a sistemului nervos central. Se observă iritarea rinichilor și a ficatului datorită formării acidului formic în urma metabolismului.

Acroleina la fel ca și monoxidul de carbon, este un produs al arderii incomplete. Acroleina, precum și alte aldehide, cauzează afectarea sistemului nervos și poate contribui la dezvoltarea afecțiunilor respiratorii cronice (cum ar fi astmul).

Potrivit specialiștilor, concentrația acestor substanțe în aerosolul produselor cu tutun încălzit este mult redusă față de fumul de țigară: acetaldehida cu 90,4%, formaldehida cu 89,4%, acroleina cu 94,9%.

Ce ține de monoxidul de carbon( CO), acesta este un gaz incolor și fără miros. Singura cale de pătrundere a CO în organismul uman este plămânii. Din plămâni, oxidul de carbon pătrunde direct în sânge și interacționează cu hemoglobina, blocând-o și reducând concentrația de oxigen, ceea ce duce în prezentarea clinică la hipoxie generală sau lipsa de oxigen și la dificultăți de respirație la om.

Concentrația de monoxid de carbon, comparativ cu țigările, este redusă în aerosolul produselor cu tutun încălzit cu 98,9%.

Specialiștii susțin că produsele de încălzire a tutunului deși pot reprezenta un pas în direcția bună, ele nu sunt fără riscuri. Ele conțin mai puține substanțe nocive decât țigările obișnuite, dar nu sunt complet sigure. Pe măsură ce cercetarea proceselor  fizice , chimice continuă, experții chimiști,  cei din domeniul  de sănătate și reglementatorii vor trebui să lucreze împreună pentru a lua decizii informate cu privire la utilizarea și reglementarea acestor produse.

Sursa: Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *