Analize

Cum funcționează mașinăria de manipulare rusă în Republica Moldova – Analiză

Chiar dacă armata Kremlinului este pe deplin ocupată cu invadarea Ucrainei, războiul psihologic al Moscovei încă presează Republica Moldova. În ultimele săptămâni s-a înregistrat o escaladare a acuzațiilor manipulatoare ale Moscovei, care implică pretenții că Ucraina va ataca Transnistria , că Maia Sandu complotează cu Kievul, și că, desigur, forțele întunecate ale SUA și Occidentului împing Chișinăul într-un conflict.

Totul miroase a încă o încercare rusă de război psihologic împotriva vecinilor săi. Obiectivele posibile includ promovarea instabilității, dacă este posibil, și distragerea atenției de la câmpul de luptă din Ucraina și de la atacurile atroce și deportările de civili. Acuzațiile Kremlinului vin și într-un moment în care guvernul moldovean a luat măsuri pentru a recâștiga controlul asupra spațiului său informațional. Vezi articolul nostru aici .

Cartea de joc de la Kremlin

Statul rus și instituțiile pro-Kremlin și împuterniciții au sporit presiunea asupra Moldovei folosind aproape tot ce este din manualul de manipulare clasică a informațiilor. Tacticile includ:

  • Falsificare: creați o scrisoare falsificată(se deschide într-o filă nouă)pretinzând că aparțin forțelor armate ucrainene, ordonând elementelor să se pregătească pentru o iminentă invazie a Transnistriei de către Ucraina.
  • Inundă spațiul informațional: răspândiți mesaje folosind cât mai multe platforme posibil, cu mijloacele de informare de stat acționând ca faruri, mai întâi țintând publicul din Moldova prin intermediul unor posturi despre care se știe că interacționează cu narațiunile rusești și, într-o etapă ulterioară, prin mass-media afiliată statului rus.
  • Întorsătură și denaturare: transformați o tranziție de putere politică internă și demonstrațiile publice ale opoziției pro-Kremlin pentru a se potrivi narațiunii: Moldova în haos, o marionetă a Occidentului, o populație înșelată de guvernul său .
  • Utilizarea unui afiliat politic: propagandiști de rang înalt precum Vladimir Soloviov, da o platformă a socialistului Igor Dodon pentru a alimenta focul.
  • În cele din urmă, adăugați un vârf clasic de putere-politică prin înarmarea puternică a președintelui legitim al Moldovei, Maia Sandu, cu o amenințare rusă subțire acoperităschimbați-vă politica de aliniere euro-atlantică sau…

Până acum, această dezinformare mascarată drept „știri” a ajuns pe platformele cheie ale lumii rusofone și nu numai, inclusiv publicul arab, spaniol, italian, georgian și armean vizat de surse pro-Kremlin . Canalul de televiziune de stat rus One duminică, 26 februarie:

Îndreptarea recordului – nicio invazie ucraineană

Autoritățile Chișinăului au reacționat la toate aceste pretenții prin negarea manipulărilor Ministerului rus al Apărării, subliniind că este în contact permanent cu partenerii săi, inclusiv Kievul, și ar informa imediat cetățenii cu privire la orice situație de urgență. Acțiunile Rusiei un „element al unei operațiuni psihologice” a războiului rus împotriva Ucrainei.

Mihalo Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut oamenilor să nu creadă Ministerul rus al Apărării. Potrivit acestuia, Ucraina nu ar întreprinde niciodată acțiuni în legătură cu Moldova fără consultări directe cu Chișinăul și țările Uniunii Europene.

Lansați o revendicare sălbatică. Apoi repetați. Repeta. Repeta.

Pe 21 februarie , canalul a scris că „aproape 260 de soldați ucraineni au fost aduși în tronsonul transnistrean de la granița cu Ucraina” și presupusul obiectiv a fost atacarea regiunii din apropierea satului Cobasna. Acolo se află un imens depozit de muniții care datează din vremurile când forțele sovietice erau staționate în Transnistria. Postarea are peste 140.000 de vizualizări.

Un alt canal Telegram numit Typical Odessa a distribuit postarea inițială, adăugând afirmația că „există personal militar NATO implicat”.

Ambele postări și eliberarea Ministerului Apărării din Rusia se potrivesc mână în mănușă cu narațiunea de dezinformare clasică de la Moscova care susține că Occidentul încearcă să tragă Republica Moldova în război (vezi aiciaici și aici.

Cum funcționează mașina rusă de manipulare

În dimineața zilei de 23 februarie (în Rusia „Ziua Apărătorului Patriei, în URSS „Ziua Armatei Sovietice”), Ministerul Apărării rus a susținut ă Ucraina pregătește provocări în regiunea transnistreană. Comunicatul oficial de presă, difuzat masiv de către statul rus și instituțiile pro-Kremlin TASS, Vedomosti.ru, RIA, Interfax, etc.) au răspândit multe detalii despre presupusele planuri, inclusiv că soldații ucraineni care poartă uniforme militare rusești ar simula un atac asupra Ucrainei.

Unele site-uri web și canale Telegram au repetat informațiile și au adus și mai multe reclamații. De exemplu, potrivit Segodnia.ru, Forțele Armate Ucrainene se află deja la secția de frontieră cu adunarea artileriei, iar obiectivul final al operațiunii este capturarea depozitului de muniții Cobasna.

Materialul a fost amplificat de surse pro-Kremlin din Moldova, inclusiv de magazinele Komsomolskaya Pravda Moldova ( kp.md, TG al lui Sputnik și Smuglianka TG. S-au alăturat politicienilor favorabili Moscovei, în special Igor Dodon, care a sugerat că Kievul ar putea avea un plan pentru a ataca regiunea transnistreană. El a scris pe pagina sa de Facebook că Moldova va rezolva conflictul transnistrean de la sine, pașnic, și nu așa cum se presupune că vor ucrainenii, „cu forța”.

În plus, deputatul socialist Bogdat Tîrdea a scris pe Telegram, canal pe care autoritățile de la Chișinău „urmează scenariul ucrainean”, sugerând că Moldova este târâtă în război. Partidul Socialiştilor a publicat o declarație oficială prin care se cere „garanții de pace” pentru Republica Moldova, acordând credit pretențiilor Moscovei.

Pe 24 februarie , Ministerul rus al Afacerilor Externe a emis o declarație avertizând că orice atac asupra armatei ruse în Transnistria va fi considerat un atac asupra Rusiei.

Liderii de la Tiraspol au spus ei „sunt gata să facă față oricăror provocări” și, dacă apare vreun pericol, ar avertiza oameni în avans.

Duminică, 26 februarie , o postare pe @novorossia_region. Canalul Telegram a susținut că Ucraina se pregătește să atace Transnistria. Include ca dovadă o imagine a unui presupus document al armatei ucrainene. Canalul Telegram, creat în 2021, a promovat în mod curent narațiunile rusești, în special în ceea ce privește regiunea Herson.

În 50 de minute, postarea și fotografia au fost redistribuite de @newsfrontnotes de la News Front și @golosmodora. Canalele Telegram. După o oră, pe @readovka a fost publicat un mesaj cu aceeași imagine și marcat cu sigla Readovka. Canalul Telegram și redistribuit, în zece minute, de @bloknotmd, generând rapid peste 600.000 de vizualizări.

Zece minute mai târziu, @vrogov al lui Vladimir Rogov. Canalul Telegram a publicat o altă postare care include aceeași imagine, dar cu filigran cu logo-ul propriului canal. Rogov, o marionetă din Moscova, este așa-zisul reprezentant al consiliului principal al autoproclamatei administrații militaro-civile din regiunea Zaporizhzhia. Simultan, @izvestia_ru, contul a publicat un tweet cu un link către un articol de principalul ziar rusesc Izvestia. Tweet-ul a citat, de asemenea, mesajul Telegram al lui @vrogov și a inclus o fotografie a documentului.

Postarea s-a răspândit și mai mult în spațiile informaționale moldovenești și rusești. În decurs de o oră, un articol cu ​​poza a fost publicat pe News Front site-ul web. Trei ore mai târziu, @KpMoldova. Canalul Telegram a postat și poza. În cinci ore, pe Ukraina.ru au fost publicate câteva articole care nu arată documentul, dar îl citează pe @vrogov ca sursă, ziarul guvernului rus rg.ru, platforma de știri de stat rusă RT(Russia Today), principalul serviciu de sârmă de stat rus RIA, și gazeta.ru.

În seara de duminică din 26 februarie, principalul program de știri de seară al televiziunii de stat ruse de pe Channel One, a dat povestirii un impuls dramatic (vezi capturile de ecran de mai sus). După cum am analizat anterior , acest vehicul de dezinformare ajunge la aproximativ 100 de milioane de vorbitori de rusă și este cotat pe alte câteva platforme.

1 martie : Unul dintre cei mai proeminenti propagandişti ai Kremlinului, Vladimir Solovyov, gazdă pe platformele de stat ruse şi pe programele TV, susţine că „Ucraina [complotează] să atace”, citând contul Telegram al fostului preşedinte moldovean Igor Dodon. Pe 1 martie, postarea lui Solovyov pe Telegram trece de la aproximativ 80.000 la peste 240.000 de vizualizări.

Toate aceste platforme sunt „vene de sânge” pentru a răspândi dezinformarea. Materialul lor este citat și reprodus exponențial, ajungând la milioane de oameni și stabilind agenda discuțiilor.

Cortina de fum pentru un complot rusesc de a provoca o revoltă în Moldova

Președintele Ucrainei,Volodimir Zelenski a afirmat la începutul lunii februarie, serviciile secrete ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a situației politice din Moldova. Câteva zile mai târziu, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un briefing oficial, confirmând că Kievul a furnizat informații despre presupusul plan rusesc. Ea a cerut, de asemenea, instituțiilor de drept să fie vigilente.

Potrivit lui Maia Sandu, operațiunea rusă urma să aibă loc în umbra protestelor masive antiguvernamentale organizate de opoziția pro-Kremlin. Violența împotriva instituțiilor statului a făcut parte din plan, cu ajutorul provocatorilor din Muntenegru, Serbia și Belarus.

La 21 februarie, a luat cuvântul noul prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean despre planurile Moscovei de a prelua controlul asupra aeroportului din Chișinău. Scopul pretins este de a transporta trupe și muniție prin Transnistria pentru a deschide un nou front pe flancul Ucrainei, regiunea de sud-vest care include Odesa și Mykolaiv. O operațiune de succes ar lega forțele de care Kievul are mare nevoie pe alte fronturi. Vezi aici și aici.

În toate aceste cazuri, Rusia a negat orice implicare, susținând că Ucraina se angajează în operațiuni false flag împotriva Transnistriei .

Factorul frică – dar nu ești singur

Oricare ar fi rezultatul, activitatea Moscovei din ultimele luni ilustrează utilizarea instrumentelor hibride: presiunea economică prin exporturile de gaze, folosirea trupelor ruse în Transnistria pentru zgomot local de sabie, colaborarea cu actorii politici locali și răspândirea minciunilor și a zvonurilor false.

Toate acestea se fac într-un mod atât de evident încât planul este ușor de detectat. Dar Moscova nu pare deranjată să fie considerată un bătăuș necinstit atâta timp cât această percepție creează teamă în rândul vecinilor regionali.

Ucraina nu s-a înclinat în fața presiunii brutale a Moscovei. Moldova afirmă cu voce tare și clar acțiunile Moscovei. Anterior, Muntenegru a făcut același lucru, după ce a descoperit planuri la fel de sinistre. Dacă un mesaj iese în evidență, acesta este: trageți un semnal de alarmă când un agresor plănuiește să vă atace. Nu stai singur.

Sursa: Euvsdisinfo.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *