(ANALIZĂ) Este Rusia o țară kamikaze? Kremlinul ar putea apela la armele nucleare pentru a intimida Occidentul

„Oricine nu se uită la ţară prin fereastra de închisoare a televiziunii ruseşti de stat vede foarte clar tentativele ridicole ale Moscovei de a ascunde lipsa unei agende naţionale semnificative în spatele faţadei pretenţioase a Olimpiadei, războaielor din Georgia şi Donbas, anexarea Crimeei, tentativele ostentative de a rezolva problema Siriei şi participarea sa în grupul celor şase state care negociază cu Iranul programul nuclear al acestei ţări.
Acesta nu este un nou Război Rece – dar nu pentru că Rusia se comportă încă precum un partener relativ egal în anumite structuri internaţionale. Acesta nu este un Război Rece pentru că este evident pentru toată lumea din afară Rusiei că această ţară a petrecut un sfert de secol gândindu-se fără niciun rezultat dacă vrea să se rupă de trecutul sovietic sau să se întoracă la el, că nu are inima, mintea sau mijloacele de a se confruntă cu Vestul, astfel reînviind lumea bipolară a trecutului.
Asta, nu înseamnă, totuşi, că Vestul ar trebui să ignore potenţială ameninţare a Rusiei. Într-o conferinţă organizată săptămâna trecută la Moscova, unde se discuta dacă a început un nou Război Rece, un analist politic rus a comparat Rusia cu un atentator sinucigaş.
Acesta a subliniat că Moscova suferă de un complex de anxitetate deoarece a realizat că ţară fie se va prăbuşi sau va rămâne slab dezvoltată în comparaţie cu Occidentul, iar acest fapt a forţat liderii să menţioneze mai des folosirea armelor nucleare drept ultima varianta prin care-şi pot demonostra dreptul de a există.
Rusia şi Vestul trebuie să găsească o cale de ieşire din acest blocaj periculos.
Şi totuşi, liderii de la Moscova se comportă de parcă nu se întâmplă nimic neobişnuit: ministrul de Externe Lavrov vorbeste ocazional despre Iran şi toată lumea priveşte cum rubla se întăreşte la 58 de unităţi contra dolarului.
În cele din urmă, liderii Rusiei ştiu că au la dispoziţie butonul nuclear, şi dacă ţara nu poate – sau nu va putea – să-şi rezolve problemele altfel, poate întotdeauna să iasă din joc pornind un Armageddon global”, scrie jurnalistul, care a scris în ultimii 15 ani despre conflictele din Rusia şi CIS.
sursa: themoscowtimes.com/paginaderusia.ro