Actualitate

(ANALIZĂ) RM: Calea spinoasă a reformelor europene

La nivel intern, guvernarea AIE (Alianța pentru Integrare Europeană) a raportat succese doar în gestionarea unor reforme cu impact moderat (promovarea și asigurarea libertății de exprimare, drepturile omului, reforma educației), dar nu a atins problemele structurale ale statului moldovenesc (reformarea ministerelor Justiției și de Interne, lupta împotriva corupției, descentralizarea administrației).

Începând cu 2009, puterea politică de la Chișinău a permis înregistrarea fără restricții a companiilor de media, iar jurnaliștii nu au mai reclamat presiuni, așa cum s-a întâmplat în perioada guvernării PCRM. Mass-media din Republica Moldova se află însă sub influența grupurilor de interese asociate partidelor aflate la guvernare, care au investit după 2009 în cele mai importante trusturi.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat un pachet legislativ care asigură promovarea libertății religioase și un statut egal pentru minorități religioase, romă și sexuale.

Reforme importante au fost adoptate și în sistemul de educație și au constat în implementarea modelului Bologna, în actualizarea programelor școlare și în tentative de eliminare și pedepsire a fraudelor de la examenul de bacalaureat, după modelul românesc al instalării camerelor video în sălile de examinare.

În domeniile justiției și internelor au fost implementate doar măsuri incomplete, cum ar fi reducerea numărului de judecători, închiderea așa-numitelor curți economice, demilitarizarea poliției și separarea corpului de carabinieri (asemănător jandarmeriei din România) de poliție, fără a fi adoptate decizii care să vizeze creșterea salariilor judecătorilor, procurorilor și polițiștilor în vederea eliminării problemei fundamentale – corupția.

Eșecul în reformarea ministerelor Justiției și Internelor se explică prin rezistența oamenilor din interiorul sistemului și prin presiunile pe care le exercită grupurile de interese obscure asupra sistemului de justiției și puterii politice. Reformarea justiției a fost periclitată și de conflictele izbucnite între membrii AIE cu privire la controlul asupra unor funcții cheie – procuror general și șef al Centrului Național Anticorupție.

Ileana Racheru
Revista22.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *