(ANALIZA STRATFOR) În absenţa unei identităţi naţionale proprii, moldovenii au considerat ca normală întoarcerea la limba şi cultura românească

“În absenţa unei identităţi naţionale proprii, mulţi moldoveni au considerat ca normală întoarcerea la limba şi cultura românească, ceea ce a agravat tensiunile cu transnistrenii”, se conţine într-o analiză a publicaţii americane de analiză geopolitică, Stratfor.
“Moldovenii sunt etnici români, iar limba lor este cvasi- identică cu cea română. Diferenţele culturale erau insesizabile până la apariţia influenţei ruse, în sec. al XVIII-lea”. Prăbuşirea URSS a adus R. Moldova într-o situaţie unică, posibilitatea de a crea un stat propriu. În absenţa unei identităţi naţionale proprii, mulţi moldoveni au considerat ca normală întoarcerea la limba şi cultura românească, ceea ce a agravat tensiunile cu transnistrenii, care au început să se simtă înstrăinaţi de majoritate şi de aspiraţiile acesteia”, scriu analiştii Stratfor, citaţi de Evenimentul Zilei.
„Această înstrăinare se baza nu doar pe diferenţele culturale. În timpul Imperiului Rus, dar, mai ales, pe vremea URSS, Transnistria a fost un punct industrial strategic, spre deosebire de Moldova orientată aproape exclusiv pe agricultură. O cantitate disproporţionată de producţie metalurgică, chimică şi energetică a fost plasată în regiune, Transnistria devenind şi o componentă cheie a sectorului defensiv sovietic, prin cantonarea Armatei a 14-a în zonă”, se arată în analiza Stratfor.
“Schimbările politice de la Chişinău, respectiv orientarea către UE, au dat posibilitatea Kremlinului să folosească Transnistria pentru încercările de a readuce Moldova cu faţa către Rusia. În aceste condiţii, nu este o surpriză eşecul eforturilor de pace. Nici Rusia şi nici Transnistria nu au intenţia de a face vreo concesie majoră. Este foarte probabil ca acest status quo să nu fie schimbat prea curând”, se mai conţine în analiza Stratfor.
Sursa: 24h.md