CSI / Rusia

ANALIZĂ WALL STREET JOURNAL: Republica Moldova, următoarea țintă a lui Putin

În această săptămână se împlinesc 10 ani de la referendumul organizat de regimul pro-Kremlin de la Tiraspol, când 97,2% dintre locuitorii Transnistriei au cerut anexarea la Rusia. Pentru a marca acest moment, liderul transnistrean Evgheni Șevciuk — chiar dacă Moscova nu recunoaște oficial Transnistria ca ‘stat’ — a emis un decret în care cere anexarea completă.

De asemenea, el a anunțat crearea unui comitet însărcinat cu armonizarea legislației transnistrene cu cea rusă.

”Până acum, Putin nu s-a pronunțat în legătură cu respectivul decret, deși este improbabil ca Șevciuk să fi emis documentul fără aprobarea Kremlinului. Media ruse sunt entuziasmate de ideea anexării Transnistriei, la fel și ideologii pro-Kremlin care consideră că orice parte a Europei unde se află o mână de vorbitori de limba rusă aparține țării mamă. Aproape o treime dintre cei 500.000 locuitori ai Transnistriei sunt etnici ruși”, notează WSJ.

În contextul în care evoluțiile referitoare la decretul de anexare au escaladat, Putin își arată mușchii în Transnistria. În august, Moscova a desfășurat un exercițiu militar în teritoriul separatist, iar circa 400 de militari ruși au participat la o aplicație militară în Transnistria în aprilie 2015.

Ei fac parte din cei 1.000 de militari pe care Rusia îi menține în teritoriul separatist, încălcând astfel angajamentul de a-i retrage până în 2002, adaugă publicația citată. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *